eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy év alatt sportdoktori?

Sajtóértesülések szerint a sportedzők egy év alatt szerezhetnek doktori fokozatot. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a trénereknek is a korábbi feltételeket kell teljesíteniük.

A Testnevelési Egyetem rektora azt javasolja, egy év alatt szerezhessenek könnyített tudományos fokozatot a testedzők. A Népszabadság információi szerint a Magyar Rektori Konferencia megbízásából egy új, speciális sporttudományi doktori fokozatszerzési rendszer kialakításáról írt tervezetet Mocsai Lajos.

 Az InfoRádió megkereste Mocsai Lajost és a tervezet készítésében részt vevő Magyar Rektori Konferenciát, de nyilatkozatot egyik fél sem adott. A testület annyit közölt, hogy egyelőre dolgoznak a javaslaton. A tervek szerint a sportolók is ugyanolyan doktori fokozatot kaphatnak, mint mások, ugyanolyan követelményrendszernek kell megfelelniük.

 A Népszabadság eközben arról is írt, hogy az eddigi sporttudományi fokozattal szemben az új fokozatszerzési eljárás attól speciális, hogy a jelölt mind­össze egy év alatt megszerezheti a sportdoktori címet a doktori pályázat benyújtásától számítva a döntés meghozataláig. Ez jelentős enyhítés volna a követelményrendszerben.

A fokozatszerzés főbb kritériumai, hogy a jelölt osztatlan vagy mester képzésben diplomát szerzett, rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával, hosszú időn át kimagaslóan eredményes sportszakmai tevékenységet folytatott, illetve a doktori pályázata lezárásaként megvédi doktori tanulmányait.

A lap a birtokába került tanulmányra hivatkozva kiemelte, hogy a speciális sporttudományi doktori fokozatszerzésre irányuló eljárás lefolytatását úgy kell ütemezni, hogy a teljes eljárás a kérelem benyújtásától számított egy éven belül döntéshozatallal lezárható legyen. A Népszabadság ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre csak tervezetről van szó, így nem biztos, hogy az illetékes magyar szervek akkreditálnak egy olyan doktori eljárást, amely egy évig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×