eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar nyelvhasználatot segíti Szlovákiában a Rákóczi Szövetség

Csaknem száz érvényes pályázat érkezett a Rákóczi Szövetség, Az érthető Dél-Szlovákiáért címmel meghirdetett felhívására.

„Azért hirdettük meg szlovákiai bejegyzésű vállalkozások, civil szervezetek felé ezt a pályázatot, hogy minél több helyen találkozni lehessen magyar feliratokkal is. Sajnos az a jellemző ma Dél-Szlovákia nagyon sok pontján, többségében magyarok lakta településeken is, hogy csak az államnyelven, szlovákul írják ki, milyen kereskedés, bolt, szolgáltatás található az adott épületben. Sokszor csak szlovák nyelvű étlapokkal találkozik a turista, és az ott élő magyar ember is” - mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.

Hozzátette: a Rákóczi Szövetség azt szeretné, hogy a magyar nyelvhasználat minél szélesebb körű legyen és ezáltal az ott élő magyar emberek identitását, önbecsülését segítse.

„Meggyőződésünk, hogy ha valaki felvidéki magyarként minél több helyen a saját anyanyelvén is szembesül a feliratokkal, termékleírásokkal, ez egyrészt akár a kereskedelmi forgalmat is növelheti a vállalkozók oldalán, másrészt az ott élők számára jó érzés, pozitív visszacsatolás, hogy a magyar nyelvet elismert pozícióban láthatja” - fogalmazott a főtitkár.

Csáky Csongor elmondta, hogy a pályázat sikeres volt, 96 érvényes pályázat érkezett be a Rákóczi Szövetséghez.

„A Rákóczi Szövetség a pályázóknak felajánlotta, hogy amennyiben igénylik, nyelvi segítséget is nyújtunk, vagyis segítünk abban, hogy szlovák nyelvről magyar nyelvre lefordítsuk azokat a feliratokat, leírásokat, amiket szeretnének két nyelven megjeleníteni. A megvalósításhoz is maximális összeget ígértünk, ez pályázatonként 1000 eurót jelent" - számolt be a pályázat részleteiről Csáky Csongor. 

A főtitkár hozzáfűzte: a pályázati támogatást ez év végéig tudják felhasználni és örülnek annak, hogy ennyi érdeklődő jelentkezett.

„Ez azt jelenti, hogy volt igény arra a célra, amit a pályázat maga elé tűzött – tehát a magyar nyelv minél szélesebb körű terjesztésére és a magyar nyelvhasználat elősegítésére. A pályázatot nemcsak magyar nyelven, hanem szlovákul is meghirdettük és örömünkre szolgált, hogy szlovák vállalkozók is benyújtották a kérelmüket, sok esetben étlapot fordítottak vagy egyéb olyan feliratokat, amelyek a vállalkozásukat hirdetik. Mi ennek nagyon örülünk és annak is, hogy Pozsonytól Nagykaposig a legkülönbözőbb helyekről és vállalkozásoktól kaptunk kérelmeket és igyekeztünk is őket támogatni” - mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×