eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Egységes állami tisztviselői kar létrehozására tesz javaslatot Lázár János - a nap hírei

Lemondott Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Példátlan eredménynek tartja a nemzetközi hitelek visszafizetését a miniszterelnök.

Egységes állami tisztviselői kar létrehozására tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón elmondta: 85 törvény módosítására tesz javaslatot az ügyintézés további egyszerűsítésére. A postatörvény alkotmánybírósági kontrollja után elképzelhetőnek nevezte, hogy a jogszabályt más állami cégekre is kiterjeszti a kormány.

A miniszter kitért arra is, hogy a földárverésnek lesz harmadik köre is. Az SZJA tervezett csökkentésről Lázár János azt mondta, hogy még nincs döntés az ügyben. A menekültrendszer megreformálására tett európai bizottsági javaslatcsomag ismeretében ügydöntő, érdemi jelentőségűnek nevezte a kötelező betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazást. Szólt arról is, hogy az úgynevezett aszfaltügy bíróságon kívüli rendezésében állapodott meg az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával.

Lemondott Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. A napokban a Privátkopó.hu portálon jelent meg, hogy a Ferencváros akkori úszóját 1962-ben 3 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt. A 75 éves szakember közleményében közölte: 1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg a döntés. Hozzátette: az ítélet valótlanságának bizonyítására megtette a szükséges lépéseket.

Példátlan eredménynek tartja a nemzetközi hitelek visszafizetését a miniszterelnök a mai világgazdasági környezetben. Orbán Viktor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkárával tárgyalt Párizsban, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén. A kormányfő kiemelte: az uniós és az IMF hitel visszafizetéséhez sokak erőfeszítése kellett, így a magyar embereké, a gazdaságpolitika irányítóié.

Márciusban 4 milliárd euróval - hétéves mélypontra - csökkentek az MNB devizatartalékai. Ennek legnagyobb részét, 2,9 milliárd eurót a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő ügyletek lejártával indokolta az MNB. A tartalékok csökkenésében még nem jelent meg az a másfél milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett uniós hitel utolsó részletét.

Az előzetes adatok alapján 125,8 milliárd forint az államháztartás központi alrendszerének első negyedévi hiánya. A márciusi deficit 140,8 milliárd forintot tett ki, ami lényegesen alacsonyabb az előző évinél.

Nem voltak rendkívüli intézkedések az adóhivatalnál az offshore-botránnyal kapcsolatban - mondta az adóügyekért felelős államtitkár. Tállai András hozzátette: a hagyományos kockázatelemző módszerekkel dolgozik a NAV ezen az ügyön.

Hasznos lenne, ha nyugat-balkáni lenne az ENSZ új főtitkára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel, országa ENSZ-főtitkárjelöltjével tárgyalt Budapesten. A magyar tárcavezető kitért arra is, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy Montenegró májusban csatlakozhasson a NATO-hoz.

Benyújtotta az egészségügyi dolgozókat érintő bérigényt a szaktárcának

a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Cser Ágnes jelezte: a kollektív szerződésről folytatott szakszervezeti tárgyalás szerdaifordulóján elhangzott, hogy a tárgyalópartnerek nem csupán a jövő évi költségvetést érintő intézkedéseket várnak, ezért kérik az idei büdzsé megnyitását.

Segítséget kér Orbán Viktor miniszterelnöktől és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóit képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség. Székely Tamás alelnök közölte: perek százai indulhatnak az állami tulajdonú kórház ellen, mert az intézmény vezetése három éve nem fizet cafeteriát.

Felavatták Magyarország első közösségi felsőoktatási képzési központját Hatvanban. Az intézményben szeptembertől villamosmérnöki alapképzés, valamint nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés indul. Palkovics László, oktatási államtitkár elmondta: a közösségi felsőoktatási képzési központok létrehozását a felsőoktatási törvény tavaly szeptemberi módosítása tette lehetővé.

Csütörtöktől három hétre lezárták a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es futópályáját. A szakemberek egy új műszeres leszállító rendszert telepítenek. A lezárás várhatóan április 29-én, pénteken délután 2 óráig tart.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×