eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Már élesben lesnek az okostraffipaxok

Már élesben lesnek az okostraffipaxok

Kedd reggeltől már éles üzemben dolgoznak az új sebességmérők. A traffipaxok beszerzését az Európai Unió is támogatta.

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma - 2010-hez képest - 2020-ig csökkenjen a felére, 2050-ig pedig a nullához közelítsen.

Magyarország közlekedéspolitikai programja harmonizál az uniós célokkal.

A mostantól már éles üzemmódban dolgozó új kamerák a sebességmérés mellett képesek figyelni a szabálytalan sávváltást, a buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, de akár a biztonsági öv használatának elmulasztását is pontosan dokumentálni tudják.

Budapesten hat új sebességmérőt helyeztek el, mégpedig az M3-as, az M5-ös , valamint az M1-es és az M7-es autópálya közös szakaszánál. Az új eszközöket már régóta teszteli a rendőrség, üzemszerűen hivatalosan kedd reggeltől lépett működésbe.

A Véda rendszerről korábban az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József beszélt az InfoRádiónak.

Már élesben lesnek az okostraffipaxok

„Nem egyszerű sebességmérő eszközökről van szó. Több funkciós, a közlekedés biztonságát javító berendezésekről beszélünk, amelyek számos funkciója közül csak egy a sebességmérés. Ez az eszköz képes például arra, hogy a záróvonal átlépést érzékelje, a veszélyes anyagok szállítását ellenőrizze, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megtartását figyelje, a vasúti átjárókon való áthaladás szabályoknak megtartását ellenőrizze, vagy éppen a leállósávra és az autóbusz forgalmi sávra ráhajtó járműveket ellenőrizze” - ismertette Óberling József.

A fix telepítésű sebességmérők 134 helyszínen épültek ki, összesen 365 kamera figyeli az autósokat. A rendőrség új mobil sebességmérőket is beszerzett, összesen 160 darabot.

Magyarországon a legtöbb baleset a gyorshajtás és az elsőbbségi jog meg nem adása miatt következik be. A projektet az Európai Unió 14,5 milliárd forinttal támogatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×