eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Ilyenek az újgenerációs tankönyvek

Ilyenek az újgenerációs tankönyvek

Bemutatták Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tartalmukban és külsejükben is megújult tankönyveit kedden Budapesten.

Kaposi József, az OFI főigazgatója az újgenerációs tankönyvek vizuális világa című sajtótájékoztatón elmondta, 2014-ben indult el a tankönyvfejlesztés új időszaka, a cél az volt, hogy minden évfolyamon megújult tankönyvek legyenek.

Idén áprilisra a legelső kísérleti tankönyveket - miután azokat több száz tanár kipróbálta és véleményezte - a Nemzeti Tankönyvtanács átengedte és az Oktatási Hivatal akkreditálta - jelentette ki.

Hozzátette, 2014 októberétől az OFI felelős az állami tankönyvkiadásért, tavaly tízmillió tankönyvet gyártottak le, idén pedig ez még tovább bővül, reményeik szerint a 12-13 milliós tankönyvpiacon 11 millió kiadványt az OFI fog az iskoláknak biztosítani.

A papíralapú tankönyvfejlesztéshez kapcsolódik egy digitális fejlesztés is, a Nemzeti Köznevelési Portálon a kísérleti tankönyvek elérhetőek pdf formátumban, valamint találhatók ott filmrészletek, feladatok, amelyek nemcsak asztali gépen, hanem okostelefonon is elérhetők - közölte.

Kojanitz László, az intézet munkacsoport-vezetője hangsúlyozta, az 1., az 5. és a 9. évfolyamon már nem kísérleti, hanem akkreditált tankönyvek érhetőek el. A mostani generáció vizuális igényeihez próbálták közelebb hozni a könyveket, valamint arra törekedtek, hogy a tanulók már az ismeretek megszerzése közben szerepet kapjanak, ne csak a lecke végén kérdezzék őket - fogalmazott.

Ilyenek az újgenerációs tankönyvek

Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkárságának osztályvezetője kiemelte, a nemzeti köznevelésről szóló törvénynek köszönhetően felmenő rendszerben az első négy évfolyam már ingyen kapja a tankönyvet, ez tavaly 650 ezer diákot jelentett, akiknek a családjuk összesen 6,5 milliárd forintot spórolt így meg.

A jövő tanévben az 1,2 millió diák 63 százaléka kapja ingyenesen a tankönyveket - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, április 15-én a szülőknek is megnyílik egy felület a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) oldalán, amelyen a szülők online tájékozódhatnak a rendelési folyamatról, valamint ki is tudják fizetni a tankönyveket.

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, kommunikációs szakember arról beszélt, hogy a legtöbb felület ma vizuálissá válik, az ismeretek legfontosabb hordozói ma a képek, így képi anyag nélkül "tankönyv sem tud boldogulni", az új tankönyvek ennek felismerését jelentik.

Kiemelte, egy kép kilencvenszer jobban idéz fel egy információt, mint bármi más, azonban nem lehet kizárólagos, a képeknek ki kell egészíteniük a szöveget, erősíteniük kell az ismereteket.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×