eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Offshore-botrány, CIA-figyelmeztetés, migránsok visszatelepítése - a nap hírei

Tájékoztatást kér a kormány Washingtontól a CIA Magyarországot is érintő figyelmeztetéséről. Továbbra is hiánypótlást vár a Fővárosi Törvényszék a Quaestor-ügyben a Fővárosi Főügyészségtől. Megkezdődött a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba.

Tájékoztatást kér a kormány Washingtontól a CIA Magyarországot is érintő figyelmeztetéséről - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György arra a lengyel sajtóértesülésre reagált, amely szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség a lengyel belbiztonsági szolgálatnak küldött figyelmeztetésében Varsót, Berlint és Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említette. A Rzeczpospolita című napilap azt írta, hogy a CIA március közepén értesítette a lengyel belbiztonsági hivatalt a tömegrendezvényeket fenyegető esetleges támadásokról. A főtanácsadó hangsúlyozta: a kabinet minden fenyegetésre irányuló információt komolyan vesz, és mindent megtesz a magyar lakosság védelméért.

Öt százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma az idén - jelentette be az oktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: összesen 111.162-en szeretnének továbbtanulni, állami ösztöndíjas képzésre több mint 95 ezren, önköltséges szakokra pedig több mint 15 ezren jelentkeztek. A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományok, ezután a műszaki képzés, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika következik. Palkovics László oktatási államtitkár szerdán este 6 órától lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Továbbra is hiánypótlást vár a Fővárosi Törvényszék a Quaestor-ügyben a Fővárosi Főügyészségtől. A szervezet szóvivője közölte: a bíróság szerint a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. A bíróság csak a hiánypótlás után tudja kitűzni a tárgyalást. Póta Péter hozzátette: a Fővárosi Törvényszék tudomásul veszi a fővárosi főügyész jogi véleményét, de a sajátján nem változtat, és 60 napot ad a főügyészségnek a hiánypótlásra.

Vádat emelt a Buda-Cash-ügyben a Fővárosi Főügyészség. A vádhatóság március 29-én nyújtott be vádiratot öt emberrel szemben a Fővárosi Törvényszéken. Eredetileg 11 embert gyanúsítottak meg, közülük hattal szemben bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást. Varga Pétert és társait többrendbeli, bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékben elkövetett sikkasztással, csalással és egyéb más bűncselekményekkel vádolják. Az okozott kár összességében 115 milliárd forint.

Az önköltségnél alacsonyabb belföldi nyerstej árak ellen tiltakoztak a tejtermelők Budapesten. Emellett arra is fel kívánták hívni a figyelmet, hogy az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek. A Földművelésügyi Minisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyetért a tejtermelők céljaival és az élelmiszerhamisítók, valamint az áfacsalók hatékonyabb kiszűréséért haladéktalan egyeztetést kezdeményez az illetékes hatóságokkal. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke az InfoRádióban hétfőn arról beszélt: vizsgálatot indított 8 vállalatnál, hogy ellenőrizzék a forgalmazott termékek származását és nyomonkövethetőségét.

A munkanélküliség terén elért javulás ellenére Magyarországon továbbra is szerkezeti problémák vannak a szegénység, szociális befogadás és a közmunkaprogram hatékonyságában. Ezt az Európai Bizottság jelentése tartalmazza. A testület illetékes főigazgatóságának vezetője Budapesten arról számolt be: kérdéses az is, mennyire segíti a közmunkaprogram a visszatérést a munkaerőpiacra.

Budapesten lesz a székhelye az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia Kisebbségi és Migrációs Intézetének. Nikházy Gábor igazgató elmondta: a személyi és infrastrukturális keretek kialakítása után, az idei év végén kezdheti meg működését az intézet, ahová az akadémia szervezeteinek javaslata alapján 20 főállású munkatársat vesznek fel.

Tart a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba. Az erről szóló egyezséget az Európai Unió és Törökország kötötte március 18-án. Leszbosz szigetéről két, Híosz szigetéről pedig egy török hajó indult el összesen 131 migránssal Törökországba az Égei-tengeren át. A megállapodás értelmében az európai uniós tagországok cserébe átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. A német rendőrség közben bejelentette: a megállapodás értelmében megérkezett a németországi Hannoverbe a szír menekültek első, 24 fős csoportja.

Több országban is vizsgálat indult az offshore cégek kiszivárgott adatai alapján. Az ausztrál adóhivatal után a francia, az amerikai és az osztrák és a spanyol hatóságok is jelezték, hogy több száz lehetséges adóelkerülővel szemben vizsgálódnak. A Süddeutsche Zeitung német lapnak egy titkos forrás több százezer offshore cég listáját adta át egy panamai ügyvédi irodától, amely névtelen off-shore vállalatokat ad el világszerte, hogy a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket. A felsorolásban üzletemberek, hírességek, sportolók, bűnözők és vezető politikusok is szerepelnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×