eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mérsékelték a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot - a nap hírei

Mérsékelte a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot a belügyminiszter. Április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. 2019-ig garanciát vállalt az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínére a főpolgármester.

Mérsékelte a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot a belügyminiszter; jelenleg a hármas, közepes szint van érvényben - közölte a Belügyminisztérium. Közben Pintér Sándor péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit az ország biztonságáért szükséges lépésekről, illetve a terrorizmus elleni intézkedésekről. A tárca által javasolt törvénymódosítások között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben közvetlenül férjen hozzá a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz. Terrorcselekmény esetén korlátozni lehetne a polgári adatforgalmazást.

Április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, hogy azt legkésőbb a tavaszi ülésszak utolsó napján elfogadhassák a képviselők - közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint a 2017-es büdzsé tervezése a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására épül. A tárca azt is közölte, hogy a kabinet áprilisban küldi el az Európai Bizottságnak Magyarország konvergenciaprogramját, amelynek kidolgozása a költségvetési tervezéssel összhangban folyik.

17 pontból álló, pontosító módosításokat fogadott el az államfő által megfontolásra visszaküldött nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslathoz az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A változtatás a többi között rögzíti, hogy a közösségszervező köteles folyamatosan fenntartani a törvényben meghatározott tartalék szintjét.. A törvényjavaslatról szerdán szavaz a Ház.

Uniós források szerint különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró, azaz 37 és fél milliárd forint Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel az Európai Bizottság. A testület március 23-án döntött a 2007 és 2013 közötti pénzügyi ciklus 3 fejlesztési programját érintő támogatás visszatartásáról. A bizottság akkor kezdi meg az összeg folyósítását, ha a Magyarország megszünteti a szabálytalanságokat és büntetést is elfogad. Az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság szerint egyetlen euró lehívása sem kerül veszélybe a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból, a támogatás kifizetését csak átmenetileg függesztette fel Brüsszel

Az agrárszektorban jelenti a legnagyobb veszteséget az uniós tagállamokban 2014 óta érvényes orosz embargó - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. Budai Gyula az InfoRádióban Aréna című műsorában elmondta: a korlátozás előtt a magyar összkivitel 10 százalékát agrártermékek tették ki és felfelé ívelő pályán volt a kétoldalú kereskedelem. Szólt arról is, hogy a legtöbb kárt a nagy tagállamok könyvelték el.

Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a civil közoktatási platform a közoktatás átalakításáról megfogalmazott 12 pontról. A szerveződés két hetet ad a válaszra a kabinetnek. A szerveződés szóvivője hozzátette: ha a kormány nem reagál, akkor a platform kész - a Tanítanék mozgalom által szerda reggelre meghirdetett polgári engedetlenség után - további nyomásgyakorló akciókat szervezni. Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg egy órás, 8 és 9 óra közötti polgári engedetlenséget.

Sztrájkba léphet két BKV-s érdekképviselet, ha a Fővárosi Közgyűlés magánszolgáltatóknak kiszervezi a 3-as metró autóbuszos pótlási feladatait. A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és az Egységes Közlekedési Szakszervezet is közölte, hogy felelőtlen és kockázatos egy ilyen jelentős feladat magánkézbe adása, amely milliárdos nagyságrenddel drágább, mintha a BKV végezné a feladatot, felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját.

2019-ig garanciát vállalt az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínére a főpolgármester - mondta az InfoRádióban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Kocsis András Sándor közölte: a könyvhét több száz kiadót érint, a főváros kedvezményes bérleti feltételeivel, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával lehet veszteség nélkül megrendezni. Múlt héten jelentek meg olyan sajtóhírek, hogy a tulajdonosi bizottság nem akarja a Vörösmarty téren látni a könyvhetet. Tarlós István a mai (kedd) megbeszélésen azt mondta: ez félreértés volt.

A világ legjobb előadóművészeti egyetemei közé sorolta a Zeneakadémiát egy brit oktatási és karrier-tanácsadó cég. A budapesti intézmény a 30. helyre került az idei toplistán. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Európán belül a 17. helyet foglalja el, a tisztán zenei profilú intézményeket vizsgálva a legjobb tizenöt intézmény közé sorolható. A felmérés szerint a világ három legjobb művészeti egyeteme a New York-i Juilliard School, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem, illetve a londoni Royal College of Music.

Õrizetbe vette a ciprusi Lárnaka repülőterén leszállt egyiptomi repülőgép eltérítőjét a rendőrség. A ciprusi televízió közlése szerint a férfi feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a gépen maradt 7 túsz is kiszabadult. Az Alexandriából Kairóba tartó belföldi járaton az egyik utas azzal fenyegette meg a pilótát, hogy működésbe hozza a robbanómellényét, ha nem száll le Lárnakán. A ciprusi elnök közben kijelentette, hogy nem terrorista akció volt a gépeltérítés.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×