eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Ha így közlekedik, cserélheti a gumiját!

Lassan váltani lehet az autókon a nyári gumikra, ám azt a hajnali hideg miatt mindenkinek érdemes végiggondolnia, mikor és hol használja autóját.

Nappal már tavasz van, éjszaka azonban még fagypont körüli hőmérsékletekkel kell számolnunk, adódik a kérdés, le lehet-e már cserélni az autókon a téli abroncsokat. A Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke, Morend Péter szerint 7 fok alatt nem javasolt a nyári gumi felrakása.

"Ez alapvetően nem a levegő, hanem a talaj hőmérsékletét jelenti. Igazán a hajnali, bármilyen formátumú lecsapódás a veszélyes, olyan felület, amelyet a nyári gumi nem tud igazán jól kezelni. Ezért mindenki gondolja végig, mikor és hogyan közlekedik, és ennek megfelelően, ha úgy gondolja, cserélheti már a téli gumiját nyárira."

Az abroncsok cseréjekor érdemes megvizsgálni a le- és felkerülő gumikat is - hangsúlyozta Morend Péter.

"Véget ért egy időszak, nézzük meg a téli profilmélységét is. Azt szoktuk javasolni, hogy még legalább 4 milliméter legyen a következő idényre, a nyári pedig legalább 3 milliméter profilmélységgel rendelkezzen. Azt is érdemes végignézni, vannak-e külső sérülések a gumi felületén."

Egy abroncs öt évig biztosan használható, de tíz év után megfelelő tárolás mellett is károsodhat - tette hozzá a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke. Morend Péter szerint mindenképpen szükséges a téli és a nyári abroncsszettek használata.

"Nyáron a téli gumi sokkal jobban kopik, gyorsabban elveszíti azokat a tulajdonságait, amelyek miatt télen használjuk, ez fordítva is igaz: a nyári gumi télen megkeményedik és gyorsabban elveszti azokat a paramétereit, amiért kitalálták."

Morend Péter szerint érdemes betartani az egy gumi-egy felni szabályt, tehát ne csak abroncsot, hanem komplett kereket cseréljünk.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×