INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Magyarország washingtoni nagykövete levelet írt a The New York Timesnak - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására - közölte a Magyar Idők. A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy az igazságügyi-miniszternek címzett nyílt levélben adott hangot megdöbbenésének Vékás Lajos professzor, a 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv esetleges módosítása miatt.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy az igazságügyi-miniszternek címzett nyílt levélben adott hangot megdöbbenésének Vékás Lajos professzor, a 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv esetleges módosítása miatt. A jogszabály-csomag nem kis részben a professzor alkotása, ő vezette azt a kodifikációs bizottságot, amelynek feladata a törvénytervezet elkészítése volt. A tárca a nyílt levelet nem kívánta kommentálni.

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására - közölte a Magyar Idők. Az amerikai napilap január elején arról írt, hogy egy szír nőt - testvére állítása szerint - egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott, mert elutasította a közeledését. Szemerkényi Réka levele az ügyben egyébként lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól.

A Magyar Nemzet szerint nem angliai fizetést várnak el az orvosok. A lap információi alapján továbbra is legalább harminc százalékkal kevesebb aneszteziológus dolgozik Magyarországon, mint ahányra szükség volna. Igaz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójában tavaly az aneszteziológiával együtt, még tizenkilenc orvosi hiányszakmát listáztak, 2016-ban már csak 11-et és az említett terület nincs a felsoroltak között.

Gabonafélékkel silányítják az őrölt kávét - olvasható a Magyar Nemzetben. A lap utánajárt, miként lehetséges, hogy a szemes kávé drágább, mint az őrölt, elvégre utóbbi a feldolgozott, vagyis mögötte van hozzáadott érték. Bár ez ront a termék minőségén, ám az ide vágó jogszabály lehetővé teszi, hogy a kávékeverék a kávén kívül más emberi fogyasztásra alkalmas összetevőt is tartalmazzon.

Egyre többször hívják fel fogyasztók az adóhivatal figyelmét otthon kialakított illegális üzletekre - közli a Magyar Idők. Illegális fodrászatról, virágüzletről, számlát nem adó táncoktatásról, házi gépjárműjavításról, élelmiszer-kereskedelemről vagy italforgalmazásról, zugkocsmáról is tettek közérdekű bejelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Három, egymással nem összefüggő bűnügyben hoz döntést rövid időn belül a Kúria, Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslati indítványai nyomán - írja a Népszabadság. Portik Tamás és a tescós rablóként elhíresült Süveges Péter ügyében már ma, Biszku Béláéban február elején dönt a Kúria. A legfőbb ügyész álláspontja szerint ugyanis az ügyekben eljáró másodfokú bíróságok törvénysértő módon rendeltek el új eljárást, elhúzva ezzel a büntetőeljárásokat.

Nagyot nyert aki kitartott a részvények mellett - közli a Portfolio. Az MNB novemberi értékpapír-statisztikája alapján a bankbetétek és az értékpapírok havi tranzakciói is megugrottak októberhez képest, összesen több mint 112 milliárd forintot helyeztek el a magyar háztartások ezekben a befektetési termékekben. Az értékpapírok közül ismét az állampapírok értékesítési adatai mentették meg a hónapot az ezekbe a befektetésekbe áramló közel 55 milliárd forintnyi friss tőkével.

A napi.hu szerint nagy fordulat várható idén Oroszországban. A rubelárfolyam előrejelzésekben jeleskedő Nomura szakértői ugyanis úgy vélik, hogy ebben az évben véget érhet az orosz deviza mélyrepülése, mivel az olajár - várakozásaik alapján - már nem nagyon esik tovább és a helyi bankokban múlóban van a dollárvásárlási láz.
A címlapról ajánljuk