eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tatabánya saját tömegközlekedési vállalatot alapít

Tatabánya önkormányzata saját kezébe veszi a tömegközlekedés ellátását, az új autóbusz-vállalat alapításától színvonal-emelkedés és tízszázalékos költségmegtakarítás várható - mondta el a város polgármestere az MTI-nek.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a megalakítandó vállalkozás költségei egymilliárd forintra tehetők, ez tíz százalékkal alacsonyabb, mint a jelenleg szolgáltató Vértes Volán költsége. Az önkormányzati tagvállalat 8-10 éves buszokat szerezne be, ezzel jelentősen emelkedne a járműpark műszaki színvonala.

A közszolgáltatást 2017 elejétől az önkormányzat városüzemeltetési cégének (T-SZOL Zrt.) kizárólagos tulajdonában lévő tagvállalat végezné el - tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat érdekeltségében lévő, helyi tömegközlekedést végző társaság teljes létszámigénye 129 munkavállaló, de a szolgáltatás csaknem ötven százalékát alvállalkozókkal végeztetnék.

Az előzetes tervek szerint a város 21 használt csuklós autóbuszt szerezne be, 700 millió forint körüli értékben, a még szükséges 16 szóló autóbuszt alvállalkozók üzemeltetnék, ezzel további 33 millió forint takarítható meg.

Az önkormányzat és a jelenlegi szolgáltató közötti szerződés 2016 végén jár le. A Vértes Volán beszámolója szerint a tatabányai tömegközlekedésben 2014-ben csaknem 14 millió utast szállítottak, mintegy hárommillió kilométert teljesítettek és 100 embert foglalkoztattak. A tevékenység a vállalatnak 2014-ben 190 millió forint veszteséget okozott, mivel az utasszám csökkenésével folyamatosan csökkentek a jegyárakból származó bevételek.

Tatabánya 11 kilométer hosszú város, az egyes városrészek egymástól jól elkülönülnek, a belterületen található egy üdülő- és egy kiskertes övezet. Korábban az egymástól távol lévő területek elérését körjáratokkal oldották meg, majd a hosszú menetidők miatt átszálló rendszerű közlekedésre tértek át.

A helyi tömegközlekedés saját kézbe vétele előtt egy munkacsoport több hónapig vizsgálta a lehetséges megoldásokat, a képviselő-testület ezt követően döntött az önkormányzati feladatellátás mellett - tette hozzá a polgármester.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×