eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A miniszterelnök, a kormány és a pártok gyászközleményei Göncz Árpád halálhírére

Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott: tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt. A kormány szerint Göncz Árpád legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát, a KDNP szerint a volt államfő személye és élete összefonódott a legújabb kori magyar történelemmel, míg az MSZP úgy fogalmazott: Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt.

Orbán Viktor: tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett - írta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök.

Az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

Kormány: Göncz Árpád legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát

Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát - olvasható a kormány részvétnyilvánításában, amelyet a Kormányzati Információs Központ juttatott el kedden az MTI-hez.

A kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának. A kormány - a családdal egyeztetve - a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről - írták.

MSZP: Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt.

Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával. A volt köztársasági elnök a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi - közölte az MSZP elnöke kedden az MTI-vel.

Tóbiás József közleményében azt írta, szívből gyászolja Göncz Árpádot, aki számára mérce, példa és jelkép is. Az ellenzéki politikus szerint elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz.

Tóbiás József osztozik a család gyászában és azon van, hogy a szocialisták, méltók legyenek Göncz Árpád a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.

Együtt: Göncz Árpád elkötelezett liberális demokrata volt

Göncz Árpád egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt - írta az Együtt elnöksége az MTI-hez eljuttatott gyászközleményében. Bajnai Gordon, a párt volt vezetője úgy emlékezett, hogy Göncz Árpád milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát.

Göncz Árpád megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, "példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is" - fogalmazott közleményében az Együtt elnöksége.

A volt államfőt méltatva hangsúlyozták: politikusi pályaképe, írói és műfordítói munkássága, az 1956-os forradalomban játszott szerepe, minden megnyilvánulásából áradó jósága és emberszeretete a magyar történelem legnagyobbjai közé emelték őt.

"Egy nagyon nehéz időszakban jelentett igazodási pontot mindnyájunk számára, és ezt jelenti halála után is" - fogalmaztak. Az Együtt közleményét azzal zárta: "politikai közösségünk sosem fogja elfelejteni" Göncz Árpádot, "nem múló nagyrabecsüléssel gondolunk rá".

Bajnai Gordon volt miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Göncz Árpádot az elmúlt huszonöt év egyik legértékesebb közéleti alakjának tartja. Államfőként személyisége, viselkedése révén milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát - fogalmazott. Hozzátette, hogy erkölcsi kiállásával egy jobb, tisztességesebb politika reményét mutatta fel.

A volt köztársasági elnök szavaival és tetteivel tartalommal töltötte meg és két évtizedre stabilizálta az államfő intézményét. Az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad - írta Bajnai Gordon.

KDNP: a volt államfő személye és élete összefonódott a legújabb kori magyar történelemmel

Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával - közölte a kisebbik kormánypárt a volt államfő halálhírére kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Kereszténydemokrata Néppárt megrendüléssel fogadta a hírt az első demokratikusan megválasztott államfő, Göncz Árpád haláláról.

A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledésbe.

LMP: Göncz Árpád fontos és példamutató szerepet töltött be

Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be - írta az LMP az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, amelyben részvétét fejezte ki Göncz Árpád volt köztársasági elnök családjának és hozzátartozóinak.

"A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!" - közölték.

DK: a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád

Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Facebook-bejegyzésben emlékezett meg Göncz Árpádról. Úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését.

Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett.

Úgy fogalmazott, kitűnő ember ment el közülünk, és nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is, itthon és külföldön, "mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban".

A Jobbik részvétét fejezte ki.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben fejezte ki részvétét az elhunyt Göncz Árpád családja felé kedden.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×