eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: a világ beszédmódja ma rendkívül életszerűtlen

Rogán Antal eddig is segítette a kormányfő politikai koordinációját, ám kinevezésétől már csak erre a munkára kell koncentrálnia - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak nyilatkozva.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetőjeként is dolgozott a miniszterelnök politikai koordinációján, ám a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként még inkább segítheti a kormányfő munkáját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

"Tehát ha valaki egyszerre frakcióvezető, meg a miniszterelnök politikai munkáját koordinálja, az valószínűleg nem ugyan az a munka, minthogyha csak egyetlen dologgal foglalkozna és az elmúlt évben két dolgot kellett megoldania a frakcióvezető úrnak, vinni a frakciót és segíteni engem. Én nagyon vártam már, hogy egy egész embert kapjak."

A migrációs krízisről és az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűléséről szólva Orbán Viktor aláhúzta, hogy Magyarországnak globális szinten arányos szerepet kell vállalnia a migrációs válságból.

"Vegyesek voltak a benyomásaim, az európai vezetők közül a máltaiak és Magyarország volt az amelyik teljes mellszélességgel és - mondjuk úgy - bátorsággal javasolta a világkvóták bevezetését, vagyis, hogy mindenki vigyen el valamennyit a menekültekből, a többi európai ország ugyan azt a kétarcú képet mutatta, amit itt Európában is ismerünk, vagyis Európa megosztott, a bajaink egyik oka egyébként éppen ez. Nem csak a menekült és migráns-válság adja a problémát, hanem az arra való válasz egységének a hiánya."

A kormányfő ismét hangsúlyozta, hogy a világ beszédmódja ma rendkívül életszerűtlen, nagyon keveset tud a probléma valóságos természetéről, ha pedig Európa a világ összes baját magára akarja venni, azzal összezúzza életformáját és értékeit, ezért is kell kimondani - az útra készülők számára is világosan -, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni. Jelenleg azonban az olasz, a francia és a német politika egy része pozitív jelenségnek tartja az Európára nehezedő migrációs nyomást és ezért bátorítja is - vélekedett Orbán Viktor.

"A horvát miniszterelnök és pártja a szocialista internacionálé része. A szocialista internacionálé pártjai azok támogatják a bevándorlást. Õk azok, akik szerint ami történik az jó dolog. A vezetőik szerintem kevésbé a népük, sokkal inkább a szocialista internacionálé utasításait, feladatszabását követik. Ezért én arra kérem a magyarokat, amikor hallják a horvát miniszterelnököt, akkor ne egy horvát embert halljanak, hanem a szocialista internacionálé megbízottját akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot."

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy amit a horvát miniszterelnök tesz, azt a kabinet nem a horvátok véleményének tekinti és a hallgatókat is megkérte a kormányfő, hogy ne nehezteljenek a horvátokra azért, amit a miniszterelnökük tesz.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×