eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

NATO-parancsnokság létesül Fehérváron

Kézzelfogható közelségbe került a székesfehérvári NATO-parancsnokság felállítása. Sajtóinformációk szerint a jövő héten, Brüsszelben dönthetnek erről a védelmi miniszterek.

Februárban kérte Szlovákia mellett Magyarország is a NATO integrációs egység felállítását, egy előretolt vezetés irányítási törzselem telepítését - mondta el az InfoRádiónak Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter.

"Ez vélhetően valamikor 2016-17-ben, a varsói NATO-csúcsot követően áll fel és a tervezett helye Székesfehérvár. Ez egy negyvenfős kis parancsnokságféle, a felét a Magyar Honvédség törzstisztjei adják, a másik húsz főt a különböző NATO-tagállamok törzstisztjeiből állítjuk fel."

A NATO-törzs feladata elsősorban kollektív védelem, illetve az ahhoz kapcsolódó gyakorlatokon a NATO reagáló erők fogadása, állomásoztatása, kezdeti vezetése, valamint művelet tervezése.

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a 2014 szeptemberi walesi csúcstalálkozón döntöttek arról, hogy a Baltikum államai mellett Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában hoznak létre ilyen parancsnokságokat. Ehhez csatlakozott februárban Szlovákia és Magyarország.

"Ezzel a NATO egy régi adósságát rendezheti, hiszen ha megnézzük a NATO parancsnoki struktúrájának a térképét, akkor parancsnoki elem eddig kizárólag a régi tagállamok területén volt, az újakhoz semmilyen parancsnoki elem nem került."

A Magyar Idők úgy tudja: a védelmi miniszterek a jövő heti brüsszeli találkozójukon döntenek a magyar parancsnoki központról. A lap hozzáteszi: egy gyakorlat miatt jelenleg is csaknem 500 amerikai katona tartózkodik Magyarországon.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×