INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Czibere: Egyre több menekült fiatal marad nálunk

Infostart / InfoRádió
Az utóbbi hetekben egyre több kísérő nélkül érkező kiskorú menekült veszi igénybe a Magyarország nyújtotta ellátást. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta, hogy bővítik a fóti gyermekvédelmi központot, és ha szükséges, korábban bezárt gyermekotthonokat nyitnak újra.

"Szeptember 15-ét követően továbbra is 15-15 kiskorú érkezik naponta a gyermekvédelmi központba, ugyanakkor az eltávozás messze nem olyan volumenű, mint az elmúlt hónapokban volt. Ezért már két hete folyamatosan és stabilan emelkedik a Fóton tartózkodók létszáma és már el is érte a 100-110-et" - mondta el az InfoRádiónak a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Czibere Károly hozzátette: ez arra sarkallja a kormányzatot, hogy újabb férőhelyek nyitásán gondolkozzanak.

"Ennek két lépése van. Az egyik, hogy Fóton próbálunk bővíteni, a 34 férőhelyet 144-re emeljük fel. Ennek a többletköltsége 116 millió forint volt, amiről már a nyáron döntött a kormány. Ez a bővítés már elkészült, és az új férőhelyeken már stabilan fogadják is a gyermekeket" - ismertette az államtitkár.

Emellett, mint mondta, fel kellett készülni arra is, hogy a fóti fogadóállomáson felüli gyermekvédelmi kapacitásokat is nyissanak. Erről döntött most a kormány, és 368 millió forintot biztosított e célra.

"Vannak mindemellett olyan szakértői vélemények is, amelyek azt valószínűsítik: abban, hogy szeptember 15-e után elkezdett növekedni a létszám és kisebb arányban hagyják el a fóti gyermekvédelmi központot, szerepe van annak, hogy jelentősen szigorodtak az embercsempészethez fűződő jogkövetkezmények, ezért a gyermekek már nem tudnak olyan könnyen kilépni és elhagyni az országot. A következő hetekben meg fogjuk látni, hogy valóban erre vezethető-e vissza a mostani létszámemelkedés" - jelezte Czibere Károly. 

Hanganyag: Fehér Anna Magda

Kapcsolódó hang

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelõs államtitkár
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk