INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Csökken a benyújtott menedékjogi kérelmek száma

InfoRádió / MTI
Az elmúlt időszakban, úgy tűnik, egyre kevesebben nyújtottak be menedékjogi kérelmet, csütörtökön 81 ilyen kérelmet regisztráltak a hatóságok - mondta Kiss Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna pénteki műsorfolyamában.

A kérelmek közül 14-et a röszkei tranzitzónában lévők, a többit a szerb határszakaszon, elsősorban a Szeged térségében átjöttek nyújtották be - mondta Kiss Árpád, hozzátéve: január elsejétől csütörtök éjfélig összesen 175 ezer 942 menedékjogi kérelmet regisztráltak a menekültügyi hatóságok.

A BÁH főigazgató-helyettese kitért arra is, hogy a határzár tiltott átlépése miatt a bíróságok által elrendelt kiutasítás végrehajtása érdekében 273 ember került idegenrendészeti őrizetbe, csak csütörtökön 16 ilyen eljárást indított az idegenrendészeti hatóság.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: januártól csütörtök éjfélig összesen 295 ezer 262 illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok. Csak csütörtökön a magyar-szerb határszakaszon 110, míg a magyar-horvát határszakaszon 3534 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök - közölte a szóvivő, hozzátéve: elsősorban idegenrendészeti okból, de határzár tiltott átlépése és határzár-megrongálás miatt is volt dolguk a rendőröknek.

Az ORFK szóvivője kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy csütörtökön magyar kezdeményezésre Letenyén találkozott a magyar és a horvát rendőrség vezetője. Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány kollégájával, Vlado Dominic horvát rendőr főigazgatóval munkamegbeszélésen tekintette át az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet.

Csiszér-Kovács Viktória úgy fogalmazott: "rendkívül konstruktív légkörben zajlott a beszélgetés".

A címlapról ajánljuk