INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Áttörték a magyar határzárat a migránsok

Infostart / InfoRádió
Megnyílt a határzár a röszkei határátkelőhelyen - jelentette az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt. A rendőrök sorfalat képeztek, a migránsok pedig felmásztak a kerítésre. A migránsok egy afgán férfi vezetésével eltakarították a köveket, leverték a kerítésről lakatokat és láncokat, és néhány százan beözönlöttek Magyarországra. Közben a szerb hatóságok arra próbálják rávenni a menekülteket, hogy üljenek autóbuszokra.

A magyar rendőrség nem avatkozott közbe, mire a migránsok egy afgán férfi vezetésével eltakarították a köveket, leverték a kerítésről lakatokat és láncokat, és néhány százan beözönlöttek Magyarországra.

A kerítés már nem, csak a készenléti rendőrség védi a határt.

A migránsok tapsolva ünneplik, hogy félsikert értek el. Értesülések szerint a szerb kormány néhány tagja ideérkezik a határra, hogy tárgyaljon velük és a magyar illetékesekkel.

Az áttörés óta ismét könnygáz borítja a határátkelőhelyet, háborús helyzet alakult ki.

Egy szír férfi szerint ezt az akciót iraki és afgán fiatalok csoportja kezdeményezte, akik otthon hozzászoktak a háborús helyzethez, és mindenáron Magyarországon keresztül szeretnének eljutni Németországba, mivel a horvát és szlovén határon való átjutást veszélyesnek tartják, egyrészt az ellenőrzés, másrészt a taposóaknák miatt.

Később mintegy 30 szerb rendőr futott be a migránsok éljenzése közepette és felsorakoztak a határon. nem engedtek be több migránsot arra a területre, ahová a bevándorlók beözönlöttek. Akik azonban már bejutottak, azok továbbra is farkasszemet néznek a rendőrökkel. Közben a szabadkai és magyarkanizsai mentősök látják el a sérülteket akik között gyerekek is vannak.

Továbbra is ostrom alatt áll a röszkei határátkelőhely. A szerb hatóságoknak sikerült kiürítenie az 50 méteres zónát, ahová betörtek a migránsok és ahonnan kiszorították őket a magyar rendőrök. A szerb rendőrök rávették az együttműködést tanúsító migránsokat arra, hogy vonuljanak hátrébb, miközben a szerb rendőr sorfal mögött továbbra is a magyar rendőrök sorakoztak fel.

A levegőben egy magyar hatósági drón is körözni kezdett, amely videókat és fényképeket készít, míg a szabadkai és magyarkanizsai mentők ellátják a sérülteket. A szerb rendőrség egyik angolul beszélő képviselője arra kérte a migránsokat, hogy üljenek fel autóbuszokra, hogy elvihessék őket a magyarkanizsai menekülttáborba. Néhányan el is indultak, ők jó iránynak tartják azt is, hogy Szlovénián keresztül jussanak el Horvátországba.

A magyar rendőrök a szerb rendőrök megjelenése óta nem intézkedtek, nem kellett sem a vízágyút, sem a könnygázfelhőt alkalmazni, és a migránsok is eloltották a tüzeket. Korábban sajnos még egy csecsemőt is eltalált az egyik könnygázpatron, amikor szülei a határzár nyílásakor a magasba emelték, mert azt hitték, végre átengedik őket a határon. A sérült csecsemőt a szabadkai mentősök ellátták.

Újságírói értesülések szerint, amikor a magyar rendőrség beengedte a migránsokat, földre kényszerítette azt az afgán fiatalembert, aki az akció szervezője volt, és akit azóta vélhetően a rendőrök őrizetbe vettek.

A migránsok később 10-15 fős csoportokba rendeződtek, és a szerb hatóságokkal és az időközben helyszínre érkezett ENSZ-alkalmazottakkal gyülekeznek. Elsősorban a szírek, akik eddig sem vettek részt az akcióban, felszállnak a buszokra, ha ígéretet kapnak arra, hogy a magyarkanizsai menekülttáborban nem kell ujjlenyomatot adniuk és regisztrálniuk.

Sokan készülnek Németországba és Svédországba is Horvátországon keresztül, de többen elmondták, hogy elfogyott a pénzük és más megoldást kell keresniük ahhoz, hogy tovább juthassanak abba az országba, ahová menni szeretnének. Közben a szabadkai magyar ajkú mentőszolgálat tagjai rengeteg fejsérülést láttak el. Ruhaadományokat és élelmiszereket is kapnak a migránsok, akik a szervezetlenség miatt összeverekedtek és egymás kezéből tépték ki az adományokat.

Kora estére a helyzet megoldódni látszott, miután a magyar rendőrség egyetlen akcióval, kemény fellépéssel sikeresen visszaverte a migránsok rohamát, akiknek zöme elindult Magyarkanizsa, utána pedig Szlovénia és Horvátország felé.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt 1.
 


Az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt 2.
 


Az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt 3.
 


Az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt 4.
 


Az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt 5.
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk