INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Esztergom a legmegfelelőbb helyszín a Suzuki gyár felépítésére - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. március 1. csütörtök: Nem sikerült egyezségre jutni a szovjet csapatok teljes kivonásáról folyó magyar-szovjet szakértői tárgyalások második fordulójában. A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt gyakorlatilag már megnyerte a választást - hangoztatta Torgyán József, a párt választási irodájának vezetője egy Lajosmizsén tartott választási gyűlésen.

Nem sikerült egyezségre jutni a szovjet csapatok teljes kivonásáról folyó magyar-szovjet szakértői tárgyalások második fordulójában. A két ország leszerelési szakértői Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár és Ivan Aboimov külügyminiszter-helyettes vezetésével Budapesten ültek tárgyalóasztalhoz. Somogyi Ferenc az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a megegyezés azért nem jött létre, mert a csapatkivonások végleges határidejét, ütemtervét illetően jelentősen eltért a magyar és a szovjet álláspont. A pontos dátumot nem nevezte meg, de Somogyi Ferenc elmondta: a magyar küldöttség ragaszkodik ahhoz, hogy a szovjet egységeket a lehető legrövidebb időn belül vonják ki Magyarország területéről.

A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt gyakorlatilag már megnyerte a választást - hangoztatta Torgyán József, a párt választási irodájának vezetője egy Lajosmizsén tartott választási gyűlésen. Véleménye szerint a közvélemény-kutatások eddig közreadott eredményei manipuláltak, pártja olyan tömegeket tud maga mögött, amelyek elsöprő győzelmet hoznak majd számára. Mint mondta, az FkgP-nek kész programja van arra, hogyan juttassa ki az országot a válságból. Ebben kulcsszerepe van a földtulajdon 1947-es állapotnak megfelelő elismerésének, már csak azért is, mert ez lehet a tömeges munkanélküliség megszüntetésének is az egyik forrása. Kérdésekre válaszolva Torgyán József hangsúlyozta: pártja nem kíván koalícióra lépni az MSZMP utódpártjaival. Azokkal fog együttműködni, akik elfogadják földreform-javaslatait.

A Magyar Szocialista Párt ellenzi az 1947-es földbirtokviszonyok visszaállítását - jelentette ki Vastagh Pál, az MSZP elnökségének tagja, a vidéki titkárság vezetője. Szerinte sokakban félelmet kelt az 1947-es földbirtokviszonyok visszaállítását követelő választási kampány. Ez a törekvés a falun élő széles társadalmi rétegeket elbátortalanítja, nagyon sokan a megélhetésüket látják ezáltal veszélyeztetve. Mondanivalójának alátámasztásául az 1948-49-es népszámláláskor felvett földbirtokadatokra hivatkozott, amelyek szerint akkor 283 ezer nincstelen és 750 ezer, 5 kataszteri holdnál kisebb földterülettel rendelkező szegényparaszt volt.

Esztergom a legmegfelelőbb helyszín a Suzuki gyár felépítésére és erről már döntés is született - közölte az MTI tokiói tudósítójával a japán-magyar járműipari együttműködési program egyik felelős koordinátora. Korábban több más város jelentkezett a gyár helyszínéül azzal az indokkal, hogy kedvezőbb feltételeket tud nyújtani Esztergomnál.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk