INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek ma

InfoRádió / MTI
Országszerte megemlékezéseket tartanak a kommunista diktatúrák áldozatainak mai emléknapján.

A Terror Háza Múzeumban péntekig tartanak rendhagyó történelemórákat diákoknak, és protokollmentesen, mécsesgyújtással lehet tisztelegni a meghurcoltak emléke előtt.

A kommunista rezsim Budapestjét "a boldog békeidők" és a 20-as, 30-as évek városképével és hangulatával szembeállító, az MTI archívumából válogató fotókiállítás nyílik a Clark Ádám téren, ahol délután két órakor Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke mond beszédet az áldozatok tiszteletére.

Pócspetriben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pécsen Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) mond beszédet a Kovács Béla és sorstársai előtt tisztelgő megemlékezésen, Wittner Mária 1956-os szabadságharcos Szegeden beszél majd az emlékezőkhöz.

1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, így nemcsak a kommunizmus emléknapján, hanem egész évben emlékezünk arra a mintegy 700 ezer emberre, akit a második világháború végén vagy után deportáltak az országból.

A címlapról ajánljuk