INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Módosítanák a Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozatot

InfoRádió / MTI
Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy kétévente vizsgálja felül, szükség esetén frissítse az energiastratégia energiafelhasználásra vonatkozó előrejelzéseit és gondoskodjon azok közzétételéről - áll a Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozat módosítását célzó országgyűlési határozati javaslatban, amely kedden jelent meg az Országgyűlés honlapján.

A javaslat indoklása szerint a módosítás célja, hogy az Országgyűlés felhatalmazása alapján a kormány a Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozatban szereplő előrejelzések frissítését saját hatáskörben elvégezhesse és a határozat módosítására javaslatot tegyen.

A Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozatban szerepel egyebek mellett: az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy legalább kétévenként készítsen tájékoztatót az energiapolitika megvalósulásáról, illetve annak a meghatározott szakterületekkel történő összhangjáról az Országgyűlés feladatkörrel rendelkező bizottsága részére, és ha az energiapolitika feltételrendszerében bekövetkezett változások indokolják, egyidejűleg tegyen javaslatokat az energiastratégia kiigazítására.

Szükséges a Nemzeti Energiastratégia előrejelzéseinek mielőbbi frissítése, hogy az megfelelő alapul szolgáljon a kormány energetikai vonatkozású tervezései, célszám-meghatározásai során - áll az indoklásban.

Az energiastratégia előrejelzései az országgyűlési határozat mellékletét képezik, azok frissítése az országgyűlési határozat módosítását teszik szükségessé. A jövőbeni frissítések hatékonyabb végrehajtása és az új előrejelzések folyamatos alkalmazhatósága érdekében indokolt, hogy a frissített előrejelzéseket a jövőben a kormány határozatban tegye közzé.

Az előrejelzések számadatainak módosítása önmagában nem indokolja a Nemzeti Energiastratégia cél- és eszközrendszerének módosítását - hangsúlyozza a javaslat.

A címlapról ajánljuk