eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Tapolcai választás - Nyilvántartásba vették az első jelölőszervezetet

Az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztásra nyilvántartásba vette az első jelölőszervezet az a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken. Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz) helyére választanak képviselőt.

A testület ülésén egyhangúlag döntöttek a Magyar Munkáspárt nyilvántartásba vételéről.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében - Tapolcán és környékén - azért kell időközi választást tartani, mert a választókerület tavaly áprilisban megválasztott képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Az NVB április 12-re tűzte ki az időközi választás időpontját.

A választókat február 23-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat ekkortól gyűjthetik az indulni szándékozók.

Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat március 9-éig kell leadniuk a választási bizottságnál. Ajánlásokat csak az a jelölőszervezet gyűjthet, amely nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél. A függetlenként induló jelölteknek azonban nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-éig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket április 10-énig lehet benyújtani.

Az időközi voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói. 

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×