eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rugalmas gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal a kormányfő szerint - a nap hírei

A megélhetési bevándorlás visszaszorítását nevezte az évadnyitó frakcióülés egyik fontos témájának a Fidesz frakcióvezetője. Német cégek szóvivői cáfolták, hogy fontos kereskedelmi megállapodásokat kötöttek a kancellár hétfői budapesti látogatásán.

Rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal, e nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV-nek nyilatkozva, a Fidesz-KDNP mezőkövesdi évadnyitó frakcióülését megelőzően. A kormányfő szerint a 2015-ben kifutó gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára.

A megélhetési bevándorlás visszaszorítását nevezte az évadnyitó Fidesz-KDNP-frakcióülés egyik fontos témájának a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal a Mezőkövesdre kihelyezett tanácskozás kezdete előtt kifejtette: már az elmúlt két évben is jelentősen megnőtt a Magyarországon menekültstátuszt kérők aránya, de idén csak januárban 14 ezer menekültkérelem érkezett, ezért minél előbb dönteni kell a megélhetési bevándorlás visszaszorítását szolgáló lépésekről. A frakcióülésén téma lesz még egyebek mellett a bankok elszámoltatása, valamint a nemzeti közműszolgáltató létrehozása.

Német cégek szóvivői cáfolták a vs.hu értesüléseit, amelyek szerint fontos kereskedelmi megállapodásokat kötöttek a kancellár hétfői budapesti látogatásán. Az InfoRádió németországi tudósítójával a BMW müncheni központjában azt közölték: az autógyár nem tervezi magyarországi telephely építését. Hasonlóan nyilatkozott a stuttgarti Daimler cég illetékese is a kecskeméti Mercedes üzem esetleges bővítéséről felröppent hírről. A Paksi Atomerőmű bővítésében való esetleges részvétellel kapcsolatban a müncheni Siemens Konszern szóvivője elmondta: a vállalat már nem foglalkozik atom-technológiával. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a Kossuth rádió reggeli műsorában cégek említése nélkül utalt arra, hogy jelentős tapasztalattal rendelkező német vállalatok hozhatnak új beruházásokat Magyarországra.

Az orosz elnök február 17-i budapesti látogatásának előkészületeiről egyeztetett telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Orosz hírügynökségek arra emlékeztettek, hogy orosz államfő most látogat harmadszor Magyarországra, Vlagyimir Putyin pedig másodszor keresi fel Budapestet.

Az ország villamosenergia-termelésének több mint felét adta a paksi atomerőmű a múlt évben - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Hamvas István az InfoRádiónak elmondta: a termelés és biztonság tekintetében is jó évet zárt az atomerőmű, amely nemzetközi összehasonlításban hosszú távon is jól teljesít. Paks a hazai villamosenergia-termelésben képviselt részaránya 2,9 százalékkal nőtt, azaz egyre nagyobb importot képest kiváltani.

Nő az üzemanyagok ára pénteken. A Mol 7 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Így a 95-ös benzin literenként 335 forintra, a gázolaj 353 forintra drágul. A Mol legutóbb szerdán változtatott az árakon, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát egyaránt bruttó 2 forinttal emelte.

Tavaly kaptak a legkevesebben államfői kegyelmet Magyarországon. Az Igazságügyi Minisztérium összesítése szerint tavaly 753-an folyamodtak kegyelemért, de a köztársasági elnök csak 4 esetben ítélte el pozitívan a kérvényt. 2002 elejétől 2014 végéig több mint 13 ezren kértek kegyelmet, de csak 259-en kapták meg. A legtöbb kérelem, majdnem 1.400, 2007-ben volt, a legtöbb kedvező döntés, 41, pedig 2004-ben.

A reklámadó csökkentését és a jelenlegi sávos helyett egykulcsos rendszer bevezetését javasolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az egykulcsos adónem lehetséges mértékét egyelőre nem kívánta megnevezni, de többször is hivatkozott az osztrák 5 százalékos reklámadóra, mint a legmagasabbra az Európai Unióban.

Tolna, Fejér, Pest megyében, illetve Budapesten van a legtöbb influenzás beteg - mondta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályának megbízott főosztályvezetője. Dánielisz Ágnes hozzátette: országos influenzajárvány van. A múlt héten 71500-an fordultak a betegség tüneteivel orvoshoz. Ez a szám az előző hetinél másfélszer magasabb.

Több hétig tarthat a Déli pályaudvar támfalának ideiglenes megerősítése - közölte a MÁV. A vonatközlekedés csak ezután indulhat újra, az alagút végleges helyreállításához pedig a második negyedévtől fognak hozzá. A vasúttársaság megjegyezte: eddig kárenyhítési intézkedésként homokzsákokat helyeztek el, az önkormányzat megbízásából a körbeszalagozott területen megkezdődött a víz leszivattyúzása. A Déli pályaudvarhoz vezető vasúti alagutat szombaton zárták le teljesen, miután többször kövek hullottak a sínekre, és megcsúszott a támfal.

Újra működnek a MÁV jegynyomtató automatái. Késő délutánra javították meg a jegyértékesítési rendszereket kiszolgáló szervert, amely még reggel romlott el. Helyreálltak az internetes jegyátvételi rendszerek, és ismét elérhető a MÁV, valamint a MÁV-Start honlapja is - közölte a vasúttársaság.

Mintegy 15 millió eurót kaphat Magyarország abból az egymilliárdos keretből, amint az Európai Bizottság idén a fiatalok foglalkoztatásának fellendítésére javasol fordítani. A brüsszeli testület abban bízik, hogy az összegből akár 650 ezer fiatalt segíthetnek a gyorsabb munkához jutáshoz az Európai Unióban, ahol átlagosan csaknem minden negyedik fiatalnak nincsen állása.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×