eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Harrach: a társadalom tagjai felelősséggel tartoznak egymásért

A zsidó közösség szerves része a magyar társadalomnak, és "mind, akik e társadalom tagjai vagyunk, felelősséggel tartozunk egymás iránt" - mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője egy megemlékezésen, pénteken Vácon.

A váci Regionális Holokauszt Oktatási, Kutatási és Zsidó Turisztikai Központban emléktáblát avattak Tom Lantos, Radnóti Miklós, idősebb Antall József és Henryk Slawik tiszteletére.

Az eseményen Harrach Péter kiemelte: a felelősségvállalás nemcsak megemlékezést jelent, hanem azt is, hogy a nehéz időkben kiállunk honfitársaink mellett.

Az országgyűlési képviselő kiemelte idősebb Antall József tevékenységét, az egykori politikust a társadalmi felelősség képviselőjének nevezve, aki kiállt az üldözöttekért.

Fördős Attila (független), Vác polgármestere beszédében elmondta: 1939-ben a magyar csapatok elérték Lengyelország határait, és ez lehetőséget teremtett arra, hogy amikor a német, majd a szovjet csapatok megtámadták Lengyelországot, e határszakaszon menekültek érkezhettek Magyarországra. Ezzel a 150 ezres menekültáradattal érkezett Henryk Slawik, aki próbált segíteni az embereken. Ekkoriban idősebb Antall József menekültügyi biztosként sokat tett a menekültekért, igyekezett megmenteni mindenkit, akit csak tudott - emlékeztetett.

A polgármester Tom Lantosról és Radnóti Miklósról szólva azt mondta: ők ketten a háború idején jöttek Vácra, és az egyiküknek sikerült túlélni a nehéz időszakot, a másikuknak sajnos nem.

Fördős Attila hangsúlyozta: Vácon ebben az időszakban is példaértékű volt az egyházak összefogása, ahogy a nehéz sorú embereken próbáltak segíteni, és ez a példa máig áthatja a város szellemiségét.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy ma olyan emberekre emlékezünk, akiknek a neve örökre beíródott az ország és a város 20. századi történelmébe, keresztények és zsidók, üldözöttek és megmentők együtt lettek halhatatlanok. Tanúbizonyságot adtak emberségről, hazaszeretetről és becsületről, igazi példaképek, akikre generációk lehetnek méltán büszkék - fogalmazott Turai János.

Idősebb Antall József menekültügyi kormánybiztos és Henryk Slawik a lengyel polgári ellenállás egyik vezetője közel száz lengyel zsidó árva gyermek életét mentette meg Vácon lengyel tiszti árvákként nyilvántartva a fiatalokat.

Radnóti Miklós költő a váci munkaszolgálatos századnál teljesített szolgálatot, Vácon és Sződligeten vagonokat raktak ki. Felsőbb utasításra századát bevagonírozták és a jugoszláviai Bor rézbányájába szállították.

Tom Lantos zsidó származású amerikai demokrata párti politikus Vácon volt munkaszolgálatos, ahol közterületeket kellett takarítania, és a lebombázott szobi vasúti híd javításában vett részt. Sikertelen szökési kísérlete után elfogták és félholtra verték, halottnak vélték és a vasúti töltés mellett hagyták. Két nap múlva visszanyerte az eszméletét és újból megszökött. Tom Lantos a váci hitközség tiszteletbeli örökös tagja volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×