INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

NVI: nem érvénytelen a szavazólap, ha nem a bal felső sarokban van a pecsét

InfoRádió / MTI
Körlevélben hívta fel a területi és helyi választási irodák vezetőinek a figyelmét a Nemzeti Választási Iroda, hogy az április 6-ai voksoláson a szavazólapot a bal felső sarokban le kell pecsételni, azonban nem vezet a szavazólap érvénytelenségéhez, ha a bélyegzőlenyomatot esetleg máshová teszik.

Az NVI elnöke arra is felhívta a figyelmet körlevelében, hogy ha a mozgóurna iránti kérelmet (ezt a szavazás napján 15 óráig lehet eljuttatni a szavazatszámláló bizottsághoz) a választópolgár saját kezűleg aláírta, a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni.

Ha a szavazatszámláló bizottság a kérelem alapján biztosítja a mozgóurnát a kérelmezőnek, akkor a választópolgár adatait a névjegyzékről a mozgóurna-igénylők jegyzékére a jegyzőkönyvvezető vezeti át.

A mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét - amennyiben több lapból áll - a szavazatszámláló bizottság szétválaszthatja annak érdekében, hogy több mozgóurnával végezhessék a mozgóurnázást.

Az NVI vezetője tudatta: a szavazatszámláló bizottság megbízott tagja a jegyzőkönyvből hiteles másolatot kérhet, ám ezt a jegyzőkönyv lefényképezése nem váltja ki.

Pálffy Ilona arra is felhívta a jegyzők, főjegyzők figyelmét, hogy ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben megváltozott (például házasságkötés miatt), és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, az okmány egyéb adatainak és az új nevére szóló lakcímigazolvány adatainak összevetésével kell megállapítani a személyazonosságát. Kétség esetén a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalán lehet az adatokat egyeztetni.

A címlapról ajánljuk