eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Országszerte defibrillátorokat helyeznek ki

Defibrillátorokat helyeznek el irodaházakba, bevásárlóközpontokba. Ezt a Magyar Ingatlanfejlesztők Egyesülete és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége kezdeményezte. Évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében közterületeken. A részletekről Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

Az ilyen esetekben nagyon fontos, hogy valaki elkezdje az újraélesztés alapmozdulatait, tehát a mellkas kompressziót, valamint nagyon fontos, hogy néhány percen belül érkezzen a helyszínre egy defibrillátor készülék. A mentőszolgálat hiába igyekszik, nem tud 4-5 percen belül a helyszínre érkezni, pedig éppen az első perceken múlik a beteg élete, ezért fontos, hogy legyenek ilyen kihelyezett defibrillátor készülékek - emelte ki Győrfi Pál.

A szóvivő elmondta, nincs még egységes körképük arról, hol találhatók ilyen újraélesztő készülékek az országban, pedig ha a mentőszolgálat diszpécserei tudnák, hol találhatók a beteg közelében a defibrillátorok, sokat tudnának segíteni az újraélesztést végzőknek, amíg a mentőautó a helyszínre érkezik.

Hazánkban sokaknak nincsenek elsősegély-nyújtási alapismereteik, így az újraélesztés módjával sincsenek tisztában. Győrfi Pál elmondta, az idei alaptantervben már szerepel az elsősegély-oktatás, de az Országos Mentőszolgálat munkatársai azon dolgoznak, hogy ez a későbbiekben még nagyobb hangsúlyt kapjon.

A szóvivő hozzátette, aki attól fél, hogy az újraélesztés során valami kárt okoz a betegnek, az rosszul gondolkodik, mert annál nagyobb kárt biztosan nem tud okozni, mint hogy nem cselekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×