eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A trafikok átrendezik az élvezeti cikkek piacát

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint alaposan felforgatja az élelmiszerüzletek rendjét, hogy az új trafikok a dohánytermékeken kívül más, elsősorban élvezeti cikkeket árulhatnak.

Az OKSZ közleményében kiemelte, hogy számításuk szerint az átlagvásárló, ha korábban 100 forintot elköltött egy élelmiszerüzletben, abból 40 forintot különböző élvezeti cikkekre fordított. A dohánytermékek mellett a trafikok kínálatában megjelenhet a lottó, a szeszesital, a kávé, köztük a helyben fogyasztható is, az energiaital, az ásványvíz, az üdítőital, a fagyi, a jégkrém és az újság.

Megkönnyíti a trafikosok helyzetét, hogy a július 15-től belépő árrésszabály alapján már nem kell más termékek értékesítésével megtámogatniuk a dohányértékesítést, az eddigi 4-5 százalékos árrés mellett eddig erre kényszerültek a kereskedők. A 10 százalék árrés előírása önmagában helyes döntés, hiszen ha a vásárló egy kiló kenyér árában minden költséget megfizet, a cigaretta esetében sem indokolt a kivétel, amit eddig a gyártók kényszerítettek a kereskedőkre - írja közleményében az OKSZ.

A szövetség szerint az új trafikrend előreláthatóan folyamatosan formálódni fog. A trafikosok, mivel cigarettát csak náluk lehet vásárolni, kivételezett helyzetben vannak ugyan, de a versenytől azért teljesen nem mentesülnek. Várható, hogy a koncessziósok egy része - a jobb üzletmenet reményében - vándorolni fog, természetesen a koncessziós határán belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×