eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Legalább 55 ezer hallgatót vesznek fel a felsőoktatásba

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél - jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő. Giró-Szász András közölte: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

A kormányszóvivő elmondta, az állam minden olyan fiatal képzését támogatni fogja, akik elérik a szükséges ponthatárt, időben befejezik az egyetemet vagy főiskolát és vállalják, hogy meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak - jelentette be a kormányszóvivő.

A pontszámokat és a további részleteket, például hogy mely szakokon indulhatnak államilag finanszírozott képzések, karácsonyig hozza nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A felsőoktatás finanszírozását illetően elmondta, a költségvetési sorokon lévő számokon kívül figyelembe kell venni azokat a lépéseket, amelyekről döntött a kormány korábban. Ezek az intézmények adósságátvállalása, pályázati önrész átvállalása és a PPP-projektek átvállalása, ami 54 milliárd forintot tesz ki a kormány szerint. Azzal együtt, hogy a pontszám feltétel miatt a felsőoktatás felülről nyitott, 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra, mint az előző évben - fejtette ki.

Részösztöndíj nem lesz, ez ellentétes lenne a pontszám feltétellel. Minden egyéb szabályozást a tárcának kell végrehajtania - közölte Giró-Szász András.

Az InfoRádió diáktüntetésekre vonatkozó kérdésére a kormányszóvivő elmondta, a demonstráció a demokrácia része, és a kormány nyitott a tárgyalásra.

Giró-Szász András kiemelte: javítani kell a diplomák minőségén és a lemorzsolódás arányán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×