eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Túl sok a felkészületlen vagyonvédelmi cég - lapszemle

A Napi Gazdaságnak a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója nyilatkozott. A Népszabadság a Magyarországon működő vagyonvédelmi cégekről közöl összeállítást.

Új fejlesztési lehetőségek is megnyílhatnak a Fővárosi Vízművek előtt, miután Budapest önkormányzata a nyáron hitel segítségével visszavásárolta a céget - mondta a Napi Gazdaságnak a cég vezérigazgatója. Haranghy Csaba kiemelte, hogy mivel a társaságban már nincsenek magánbefektetők, pályázhat uniós forrásokra is. Az árakat érintő kérdésre a vezérigazgató elmondta: a vízdíjkorrekcióknál az elmúlt években visszafogottan járt el a vízmű, és az idei emelés is csak a fogyasztói árindex háromnegyedével lesz egyenlő.

Az idén is több kérdést vet fel a rendőrség jogaival kapcsolatban az a jelentés, amelyben összefoglalják a rendőrök tevékenységével összefüggő 2011-es panaszokat és azok értékeléseit a Független Rendészeti Panasztestület szakemberei - írja a Magyar Nemzet. A lap cikke szerint közel 600 panasz található az FRP tavalyi adatbázisában, ezek többsége szerint a tisztességes eljáráshoz való alapjog sérült egy-egy intézkedésnél. A beérkezett panaszokban a negyedik leggyakrabban érintett alapjog a személyes adatok védelme (az esetek 11,7 százaléka), az ötödik a jogorvoslathoz való jog (5,1 százalék), a hatodik a tulajdonhoz (3,9 százalék), a hetedik a testi-lelki egészséghez fűződő jog (3,4 százalék) volt. A lap összeállítása szerint sok panasz érkezett az FRP-hez az előállítás durvasága, az alkalmazott kényszerintézkedések miatt

Az Index összeállításából kiderül, hogy mennyire becsülhetik meg Douchev-Janics Natasát Szerbiában, aki várandóssága alatt is húszmilliót kapott a szponzoraitól, férjével 60 milliót kerestek Londonban az ezüst és a bronz után. A szerbek erre is rálicitáltak. Nem differenciálnak olimpiai és nem olimpiai szám értéke közt. Míg a magyar rendszer csak az olimpiai sikereket ismeri el, addig a szerbek az Európa-bajnoki valamint a világbajnoki sikereket is igen komolyan megbecsülik. A szerbek két ok miatt lendültek támadásba. Részint, mert a szerb sportsajtó nagyon keményen bírálta a korábbi sportvezetést, és a szerbek szégyenének nevezte, hogy Janics elmehetett. De értesültek arról is, hogy a háromszoros olimpiai bajnok új bolgár férjének, Andrian Dusevnek nincsenek nagy magyar tervei, nyelvi gondjai vannak Magyarországon, és nem is akar nagyon megtanulni magyarul, ezért munkát ajánlottak neki.

Az Indexen arról is lehet olvasni, hogy kiszivárogtak az elmúlt napokban a Hagyó-per első- és másodrendű vádlottjának, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek és Mesterházy Ernőnek, Demszky Gábor tanácsadójának teljes, bíróság előtt tett vallomásai. Az elmondottakban Hagyó Miklós felfedi, kit hívtak szerinte eredetileg nokiás-embernek, Mesterházy Ernő pedig arról panaszkodik, hogy a rendőrök azzal zsarolták: ha terhelő vallomást tesz Hagyóra és Demszkyre, akkor elengedik.

Bár továbbra is rendkívül alacsony a Duna és a Tisza magyarországi szakaszának vízállása, és jelentős javulásra egyelőre nem is lehet számítani, a folyóparti városok ivóvíz-ellátása biztosított - írja a Napi Gazdaság. A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén sem mennyiségi, sem minőségi problémák nincsenek - mondták el a lapnak a cégnél, ugyanakkor hozzátették, hogy a talajvíz szintjének csökkenése már tendencia, ezért szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Fővárosi Vízművek a felhasználásra kerülő vízmennyiség sokszorosával rendelkezik Az jelenleg nem kalkulálható, hogy a Tisza alacsony szintje miként befolyásolja majd a rétegvízből vételező folyó menti települések ellátását.

Magyarországon 3600 vagyonvédelmi cég működik, míg a jóval nagyobb francia piacon például csak 80; a magyar cégek többsége egyszemélyes Kft. vagy bt., többnyire a szükséges tőke híján és gyakran hiányos szakmai felkészültséggel - nyilatkozta a Népszabadságnak Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. Hozzátette: sok megbízó gyakran kényszeríti a szakma szabályainak olykor súlyos megsértésére is a vagyonvédelmi céget. Nagyon kevés olyan cég van, amely hajlandó megfizetni egy valóban profi vagyonvédelmi szolgáltatót.

A kormány nem tervezi, hogy állami tulajdonrész vásárlásával segítsen a bajba jutott húsipari cégeknek - mondta a Magyar Nemzetnek Budai Gyula. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: a kormány több lehetséges forgatókönyvet átvizsgált, és ezt követően jutott arra a döntésre, hogy veszteséges magáncégekben nem kíván részesedést vásárolni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindent megtesznek a munkahelyek megőrzéséért, amire megoldást nyújt a kiemelt vállalat státusz, amit a közelmúltban mindkét bajban lévő társaság, a Gyulai Húskombinát és a Kapuvári Hús is megkapott.

A Pénzcentrum arról közöl cikket, hogy a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség tapasztalatai szerint a jövő évre tervezett digitális televíziós átállással kapcsolatban a lakosság még mindig nem kellően tájékozott, sok a tévhit, ezért a szövetség együttműködne a hatóságokkal az eredményesebb felvilágosítás érdekében. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a digitális átállás nem jelenti a hagyományos analóg kábelhálózatok megszűnését. A kábelszövetség információi szerint azonban egyes üzletkötők több településen is megpróbálják a hagyományos analóg kábeltévés előfizetőket átcsábítani. Igyekeznek elhitetni velük, hogy hamarosan mindenkinek kötelező lesz átállni digitális vételre, így a jelenlegi kábelszolgáltatója megszűnik, holott e folyamat miatt nem kell beszüntetnie a működését.

A Portfolió arról közöl cikket, hogy mégsem fogy olyan jól az új iPhone. Közzétette az Apple legújabb okostelefonja eladási adatait, amelyekből kiderül, hogy 5 millió darab iPhone 5-öt adott el az értékesítés első hétvégéjén. A szám alacsonyabb, mint amire sokan számítottak, az elemzői várakozások ugyanis 6-10 millió darab között szóródtak. Az Apple részvényei esnek a hírre, 2 százalékos mínuszban jár az árfolyam a nyitás előtti kereskedésben.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×