eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Együttműködést írt alá a magyar és a litván kormányfő - a nap hírei

Ifjúsági együttműködési megállapodást írt alá Vilniusban a magyar és a litván kormányfő. Uniós segítséget kér az aszálykár enyhítésére Magyarország. Elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat az Országgyűlés. A nap legfontosabb hírei szeptember 24-én.

A magyar kormány mindennap harcol azért, hogy 50 százalék alá csökkentse az ország államadósságának mértékét - mondta Orbán Viktor magyar kormányfő Vilniusban, miután litván kollégájával tárgyalt. Szijjártó Péter, a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az InfoRádióban elmondta: a két miniszterelnök aláírta a Báthory István nevét viselő, ifjúsági együttműködési programról szóló határozatot.

Elfogadhatatlan az uniós kohéziós támogatások csökkentése Magyarország számára - közölte a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára. Győri Enikő a tagállamok minisztereinek ülése után az InfoRádiónak elmondta: a közösség 27 tagállamából Budapest mellett további 14 osztja ezt az álláspontot.

Uniós segítséget kér az aszálykár enyhítésére Magyarország - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor Brüsszelben beszámolt arról, hogy a magyar mezőgazdaságot rendkívüli csapadékhiány sújtja, ezért negyven százalékkal kevesebb kukorica és nagyjából fele annyi szálastakarmány termett, mint tavaly.

A közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódik Magyarországon három napon át az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának 8 tagja. A küldöttség szerdáig mások mellett miniszterekkel, a parlamenti frakciók vezetőivel, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom képviselőivel találkozik.

Elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat az Országgyűlés. A parlament döntött arról is, hogy a költségvetésben meghatározott árfolyamon számolható a jövőben az államadósság devizában fennálló részének értéke. Egy másik határozat értelmében a kormány kezdeményezheti a költségvetés főszámainak módosítását, ha a nemzetközi szervezetekkel folytatott hiteltárgyalások ezt megkívánják. A képviselők megszavazták, hogy kiemelt juttatás járjon a jövőben a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfők és államfők özvegyének. Az év végéig meghosszabbították a Malév-vizsgálóbizottság mandátumát, és döntés született arról is, hogy a jövőben elektronikus módon lehet intézni az építéshatósági ügyeket.

Augusztusban 122 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számított hiánya. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az első nyolc hónapban a pénzügyi mérleg deficitje 559,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 97,1 százaléka. Az adatok megegyeznek a szeptember elején közölt előzetes számokkal.

A nemzetgazdasági tárca várakozásai szerint a kisadózók tételes adóját fogja választani jövőre a 6 millió forint alatti éves bevétellel rendelkező evás vállalkozók többsége. Banai Péter Benő, a minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a jövő évi költségvetés tervezete ennek megfelelően az ideinél kisebb, 123 milliárd forint eva bevétellel számol.

A választási ciklus végére meglesz a félmillió esküt tett új magyar állampolgár - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt hozzátette: eddig mintegy 320 ezer állampolgársági kérelem érkezett, 270 ezer kérelmező már le is tette az esküt.

Az év végéig áttekintik, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetők el - közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András az Magyar Televízió műsorában szükségesnek nevezte a közszolgálat működésének egyszerűsítését, ezért elképzelhető, hogy összevonnak egyes háttérintézményeket.

Parlamenti vitanapot és parlamenti bizottság létrehozását kezdeményezi a Pedagógusok Szakszervezete a köznevelési törvény bevezetésének előkészítettségéről. Galló Istvánné, a szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, az érdekvédelmi tömörülés szerint nincsenek meg azok a feltételek, amelyek garantálnák a közoktatás rendszerének további zavartalan működését.

Ismét olcsóbb lesz az üzemanyag. Szerdán bruttó 10 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a 95-ös benzin átlagára 429-430, a gázolajé pedig 432-433 forint lesz.

A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoring rendszer hibáinak együttes hatása vezetett a két évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófához. Az ügyészség a MAL ajkai vörösiszap-tárolójánál 2010-ben bekövetkezett gátszakadás ügyében egyebek közt halált, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással, továbbá gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítással vádolt meg 15 embert. Az ügyész valamennyiükre végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Beismerte tettét a gödöllői késeléssel gyanúsított rendőr. A Készenléti Rendőrség 32 éves munkatársa, akinek szolgálati viszonyát a történtek miatt azonnali hatállyal megszüntették, múlt szerdán egy gödöllői szórakozóhelyen vitába keveredett egy férfival, akire bozótvágó késsel és viperával támadt rá. Életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsítják.

Csehországban megtalálta a mérgező alkohol forrásait a rendőrség. Tudják, hogy ki készítette a keveréket, és ki szállította a nyersanyagot. Két személy ellen, akik az eddig 25 emberéletet követelő ügy legfőbb gyanúsítottjai, büntetőeljárást indítottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×