eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány: Nem tettem föl senkinek a kezemet

Gyurcsány Ferenc szerint az általános választójog korlátozására készül az előzetes regisztrációval a kormány. A volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a 2008-as IMF-megállapodás az ország érdekeit szolgálta.

A kormány az általános választójog korlátozására készül az előzetes regisztrációval - mondta Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte: a Fidesz erre nem kapott felhatalmazást, az intézkedés célja a jelenlegi kormánypárt választási esélyeinek javítása.

2008 októberében hirtelen kiszáradtak a piacok, ezért módosítani kellett a költségvetést - fogalmazott a volt miniszterelnök - emlékezett vissza Gyurcsány Ferenc. A Nemzetközi Valutaalappal megkötött, az Állami Számvevőszék és a kormánypárt által utóbb bírált szerződésről Gyurcsány Ferenc azt mondta: kabinetje a parlamenttel állapodott meg az akkori költségvetést módosító programról, amit az IMF hajlandó volt finanszírozni.

"Nem tettem föl senkinek a kezemet, legjobb meggyőződéssel képviseltem a hazám érdekét és azt láttam, hogy ha zuhanni fog a GDP, akkor zuhanni fog a költségvetési bevétel, ha zuhanni fog a költségvetési bevétel, akkor kevesebbet lehet költeni, nagyon gyorsan módosítani kell a költségvetést. Nem azért tettem, mert az IMF ezt kérte tőlem, hanem ez volt az ország érdeke" - fejtette ki a volt kormányfő.

A 2008-as IMF megállapodást az elmúlt napokban több politikus is kritizálta a kormánypártok részéről. Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitóülésén úgy fogalmazott a parlamentben, hogy az ország ma nem szorul rá egy, a négy évvel ezelőttihez hasonló, rossz megállapodásra a Nemzetközi Valutalappal. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nemrég egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is felvetette az ügyben, hivatkozva az Állami Számvevőszék augusztus végi jelentésére, amely szerint 2008-ban "nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást, mint ahogy az megköttetett". Ennek ellenére néhány napja a Nemzetközi Valutaalap szakértői egy a témában készült tanulmány bemutatása során sikersztorinak nevezték a 2008-2009-es globális pénzügyi válság közép- és kelet-európai kezelési módját.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a kormánypártok csak a kabinet nehézségeinek palástolásáért támadják a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodást.

Nem lesz egységes bojkott

A volt kormányfő szerint nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz átfogó ellenzéki együttműködés 2014-ben. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: bár szükségesnek tartaná a demokratikus ellenzéki szervezetek összefogását, nagyobb esélyt lát arra, hogy "az MSZP és az LMP önérdeke miatt" nem lesz együttműködés. Az LMP lényegében kizárja az összefogást a parlamenti pártokkal, míg az MSZP stratégiájából az látszik, hogy egyedül, a többi ellenzéki párttól szavazatokat elvonva akar nyerni - fejtette ki.

A korábbi miniszterelnök a választási szabályok átalakítása miatt megfontolandónak tartaná, hogy a demokratikus ellenzék egységesen bojkottálja a 2014-es parlamenti választást, de úgy ítéli meg, mivel a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP kinyilvánította, hogy mindenképp indul, ez a felvetés értelmetlen.

Tízezres tagság a cél

Gyurcsány Ferenc szerint pártjának nem okozna nehézséget az ajánlószelvény-gyűjtés, de a jelenlegi ajánlási rendszer megszüntetését elfogadhatónak tartja. Hangsúlyozta azonban, hogy ez inkább egy arányos, listás választási rendszerben lenne indokolt, az egyéni körzetekben ugyanis az ellenzék töredezettségéhez vezethet a jelöltállítás megkönnyítése, ami a Fidesz érdeke.

A DK elnöke arról is beszélt, hogy pártjának jelenleg 150-200 ezer szavazója lehet, ez a teljes népesség 2-3 százaléka, ami jó esetben elegendő lehet az ötszázalékos parlamenti küszöb eléréséhez, de inkább alatta van. A Demokratikus Koalíciónak most nagyjából hatezer tagja van, a céljuk, hogy az év végére, 2013 elejére a párttagok száma a tízezret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×