eur:
385.95
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Magyarország tiltakozott - a nap hírösszefoglalója

Diplomáciai jegyzékben ítélte el Magyarország, hogy hazájában kegyelmet kapott az azeri gyilkos. A nevelés közös ügy - mondta az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón. Ismét az Alkotmánybírósághoz fordult a hallgatói szerződések ügyében az alapvető jogok biztosa. A nap hírösszefoglalója

Diplomáciai jegyzékben ítélte el Magyarország, hogy hazájában kegyelmet kapott az az azeri tiszt, aki Budapesten megölte egy örmény katonatársát. A dokumentumot Németh Zsolt külügyi államtitkár adta át Azerbajdzsán budapesti nagykövetének. A magyar katolikus, református és evangélikus egyház vezetői az örmény ortodox egyház vezetőjének írt levelükben együttérzésükről biztosították az örmény népet.

A nevelés közös ügy - mondta az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón. Balog Zoltán a fennállásának 325. évfordulóját ünneplő Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában fontos feladatnak nevezte a tanári méltóság helyreállítását és úgy vélte: az elvándorlás megelőzéséhez a jó szüli munkára is szükség van..

Gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány az orvosi felsőoktatást választóknak - mondta az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa a Semmelweis Egyetem tanévnyitó rendezvényén úgy vélte: nem tartható, nem erkölcsös és gazdaságtalan hogy egy ország adófizetői képezzenek olyan fiatalokat, akik külföldön kamatoztatják az itt megszerzett tudásukat.

Ismét az Alkotmánybírósághoz fordult a hallgatói szerződések ügyében az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté álláspontja szerint továbbra is aránytalan jogkorlátozással járnak a szerződés kötelező feltételei. Az ombudsman azt szeretné tudni, hogy a törvényi szintű, de változatlan tartalmú szabályozás összeegyeztethető-e a foglalkozás szabad megválasztása és a felsőoktatásban való részvétel jogával.

Csaknem 900 munkáltató kért bérköltség támogatást az Első munkahely garancia című programban, amely a pályakezdő fiatalok munkába állását segíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium emlékeztetett arra, hogy a programra 3 milliárd forint áll rendelkezésre, a munkáltatók november 30-ig jelentkezhetnek, míg a foglalkoztatás támogatására december 31-ig van lehetőség.

Folyamatosan halad a közösségi közlekedés átalakítása - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Völner Pál hangsúlyozta: jelenleg a cégek átszervezése zajlik több lépcsőben. Szólt arról is, hogy a programban a vasútnál a pályavasút és a személyszállítás elkülönítése is szerepel. Az államtitkár hozzátette: várhatóan január elejére alakul ki az új struktúra, amely mentén továbbműködnek a cégek.

Szolnokot a jövőben nem fenyegeti többé az árvíz - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Tisza-parti városban. Fazekas Sándor a töltésrekonstrukciós projekt nyitórendezvényén elmondta: a gátak, az árvízi tározók és zsilipek építése, a csatornák, vízelvezető árkok rendbe tétele sokaknak teremt kereseti lehetőséget a vállalkozások és a közmunkaprogram révén.

Almási Istvánt nyerte el Hódmezővásárhely polgármesteri tisztségét az időközi választáson. A Fidesz-KDNP jelöltjét a voksolók 52,31 százaléka támogatta. Az MSZP-s Kis Andrea 22,72 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14,01 százalékot, a függetlenként induló Nagy László 10,95 százalékot kapott a szavazáson, amelyen a választók 33,06 százaléka vett részt.

A kultúráért felelős államtitkár szerint a közönség és a szakma dolga, hogy ítéletet mondjon a művészi alkotásokról. L. Simon László a Kossuth Rádió műsorában úgy fogalmazott: nem szabad, hogy a politika befolyásolja a művészi szabadságot.

Korlátlan kötvényfelvásárlást javasol az Európai Központi Bank számára az OECD főtitkára. Angel Gurria szerint így kellene támogatni az euróövezet nehéz helyzetben lévő országait, és egyetlen tagországnak sem kellene elhagynia az euróövezetet.

Többlépcsős tervet indítványoz az euróövezet tagországainak a közös kötvényfinanszírozás bevezetésére a spanyol kormányfő. Mariano Rajoy azt mondta: 2014 végéig az euróövezeti tagországoknak teljesíteniük kell minden adóügyi és gazdasági konvergenciafeltételt, és végre kell hajtaniuk az Európai Tanács minden előírását, ezután pedig létre kell hozni azt az európai szintű hatóságot, amely ellenőrzi a nemzeti költségvetéseket.

Az ideiglenes euróövezeti mentőalap vezetője szerint az eurózóna egy-két éven belül túl lesz a válságon, ha a tagországok betartják költségvetési vállalásaikat. Klaus Regling a Spiegel című német lapnak azt mondta: az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz jól vizsgázott a harmadik éve tartó válságban, hitelei nélkül Portugália és Írország már nem lenne az euróövezetben.

Női kvóta bevezetését javasolja a gazdaságban az Európai Bizottság - írta a Welt am Sonntag. A német lap idézi a brüsszeli tervet, amely szerint a tőzsdén jegyzett nagyobb cégek felügyelőbizottságában 40 százalékra kell emelni a nők arányát 2020-ig.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×