eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Minden eddiginél hosszabb Borutca nyílik

Huszadik alkalommal invitálják a nagyközönséget a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok augusztus 31-től szeptember 2-ig tartó rendezvényére, ahol minden eddiginél hosszabb Borutca nyílik a Duna Borrégió legkiválóbb pincészeteinek részvételével - közölte Font Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kedden a Kiskőrösön tartott sajtótájékoztatón.

Font Sándor, aki egyben a Parlament mezőgazdasági bizottságának az elnöke, kiemelte: az Orbán-kormány nagy figyelmet fordít arra, és ösztönzi azt, hogy a magyar emberek magyar terméket fogyasszanak.

Ennek jegyében rendezik meg a kiskőrösi napokat is, ahol a várható 40-50 ezer látogató száz százalékban magyar termékeket kóstolhat - tette hozzá.

A borutca fővédnöke elmondta, hogy szeptember elején lép életbe az a kormányrendelet, amely nevesíti, hogy mit lehet magyar élelmiszernek, illetve Magyarországon termelt élelmiszernek, valamint Magyarországon előállított élelmiszernek nevezni.

Magyar élelmiszer az a termék, melynek 95 százaléka Magyarországon megtermelt alapanyagból készül, hazai terméknek azt az élelmiszert nevezhetik a jövőben, amelynek legalább 50 százalékát Magyarországon megtermelt anyagból készítik - sorolta a kategóriákat a képviselő.

Elmondta, hogy gondoltak azokra a vállalkozásokra is, amelyek Magyarországon, magyar munkaerő segítségével állítanak elő külföldi alapanyagból élelmiszert, ők termékeikre a Magyarországon előállított élelmiszer megjelölést használhatják.

A képviselő szerint olyan megjelölést fognak alkalmazni, melynek alapján a fogyasztók el tudnak igazodni az élelmiszerek eredetéről.

Font Sándor emlékeztetett az Országgyűlés által tavasszal elfogadott "hungarikumtörvényre", mely különleges, extra kategória, nemcsak azért, mert száz százalékban Magyarországon termelt alapanyagból állítják elő a megjelölt terméket, hanem kimagaslik azzal a tulajdonságával, hogy országunkat ezen termékekről azonosítják.

Hozzátette: ez természetesen nemcsak élelmiszer lehet, hanem szellemi termék is, mint például a Kodály-módszer, vagy a Rubik-kocka.

Nagy Tamás, a rendezvénysorozat főszervezője beszámolt arról, hogy a Duna Borrégió 20 borászatát hívták meg a kiskőrösi eseményre.

A szüreti napok újdonságának nevezte a gasztroudvar megnyitását, melyben száz százalékban magyar, kézi készítésű ételeket kóstolhatnak a látogatók.

A három napig tartó rendezvényen kulturális események, madárbemutató, veterán járművek felvonulása, kézművesek vására, valamint "cigányos ételek" főzőversenye is színesíti a programot.

A 15 ezer lakosú településen még ma is 20 százalék körüli a szlovák nemzetiségű lakosok aránya. A település honlapja szerint, a második világháborút követő lakosságcsere során kevesebb mint 800 személy hagyta el Kiskőröst, a nagy többség itt maradt.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×