Infostart.hu
eur:
391.48
usd:
332.11
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva

Minden eddiginél hosszabb Borutca nyílik

Huszadik alkalommal invitálják a nagyközönséget a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok augusztus 31-től szeptember 2-ig tartó rendezvényére, ahol minden eddiginél hosszabb Borutca nyílik a Duna Borrégió legkiválóbb pincészeteinek részvételével - közölte Font Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kedden a Kiskőrösön tartott sajtótájékoztatón.

Font Sándor, aki egyben a Parlament mezőgazdasági bizottságának az elnöke, kiemelte: az Orbán-kormány nagy figyelmet fordít arra, és ösztönzi azt, hogy a magyar emberek magyar terméket fogyasszanak.

Ennek jegyében rendezik meg a kiskőrösi napokat is, ahol a várható 40-50 ezer látogató száz százalékban magyar termékeket kóstolhat - tette hozzá.

A borutca fővédnöke elmondta, hogy szeptember elején lép életbe az a kormányrendelet, amely nevesíti, hogy mit lehet magyar élelmiszernek, illetve Magyarországon termelt élelmiszernek, valamint Magyarországon előállított élelmiszernek nevezni.

Magyar élelmiszer az a termék, melynek 95 százaléka Magyarországon megtermelt alapanyagból készül, hazai terméknek azt az élelmiszert nevezhetik a jövőben, amelynek legalább 50 százalékát Magyarországon megtermelt anyagból készítik - sorolta a kategóriákat a képviselő.

Elmondta, hogy gondoltak azokra a vállalkozásokra is, amelyek Magyarországon, magyar munkaerő segítségével állítanak elő külföldi alapanyagból élelmiszert, ők termékeikre a Magyarországon előállított élelmiszer megjelölést használhatják.

A képviselő szerint olyan megjelölést fognak alkalmazni, melynek alapján a fogyasztók el tudnak igazodni az élelmiszerek eredetéről.

Font Sándor emlékeztetett az Országgyűlés által tavasszal elfogadott "hungarikumtörvényre", mely különleges, extra kategória, nemcsak azért, mert száz százalékban Magyarországon termelt alapanyagból állítják elő a megjelölt terméket, hanem kimagaslik azzal a tulajdonságával, hogy országunkat ezen termékekről azonosítják.

Hozzátette: ez természetesen nemcsak élelmiszer lehet, hanem szellemi termék is, mint például a Kodály-módszer, vagy a Rubik-kocka.

Nagy Tamás, a rendezvénysorozat főszervezője beszámolt arról, hogy a Duna Borrégió 20 borászatát hívták meg a kiskőrösi eseményre.

A szüreti napok újdonságának nevezte a gasztroudvar megnyitását, melyben száz százalékban magyar, kézi készítésű ételeket kóstolhatnak a látogatók.

A három napig tartó rendezvényen kulturális események, madárbemutató, veterán járművek felvonulása, kézművesek vására, valamint "cigányos ételek" főzőversenye is színesíti a programot.

A 15 ezer lakosú településen még ma is 20 százalék körüli a szlovák nemzetiségű lakosok aránya. A település honlapja szerint, a második világháborút követő lakosságcsere során kevesebb mint 800 személy hagyta el Kiskőröst, a nagy többség itt maradt.

Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×