INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Lemond Fülöp Sándor ombudsmanhelyettes

InfoRádió / MTI
A Heti Válasz szerint szerdán benyújtja lemondását az Országgyűlés elnökének Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese, aki döntését azzal indokolja, hogy a jogszabályi és hivatali körülmények miatt érdemben nem tudja ellátni a feladatát

A hetilap online kiadásában az olvasható, a volt környezetvédelmi ombudsmannak a szeptember 1-jén hatályba lépő lemondással az a célja, hogy felhívja a figyelmet: a rendszerváltást követő néhány lelkes év után a környezet védelmét állandóan háttérbe szorítják a gazdasági érdekekkel szemben.

Fülöp Sándor szerint az alaptörvényben részletesen szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetőleg az, hogy a védelmet helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia. Ezt az alkotmányos rendelkezést azonban semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre. Emellett álláspontja szerint az önálló környezetvédelmi ombudsmani hivatal felszámolása lényegében alkotmányellenes volt, aminek következtében az egészséges környezethez való jog védtelenné vált.

A Heti Válasz szerint a biztoshelyettes ma küldi meg lemondólevelét az Országgyűlés elnökének.

A címlapról ajánljuk