INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Fülöp Sándor: Lemondásom a rendszer kudarca

Infostart / InfoRádió
Lemondott az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese. Fülöp Sándor az InfoRádiónak hangsúlyozta: hiányoztak a munkájához szükséges jogszabályi, hivatali, pénzügyi feltételek.

Lemondtam a hivatalomról, mivel az Alaptörvényben szabályozott jövő nemzedékek érdekképviselete nem valósult meg, csak szép szavak hangzottak el, a szavak szintjén viszont világszínvonalú az Alaptörvényünk - mondta az InfoRádiónak Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese.

Kifejtette: a jövő nemzedékek érdekeinek a védelméről, a természeti erőforrásokról, sőt a költségvetési intézkedésekről a jövő nemzedékeinek érdekében minden rögzítve van, de ennek az intézményi, eljárási, anyagi háttere nem valósult meg, és ezt neki kötelessége volt jelezni.

"A másik, szintén alkotmányos alapjog, az egészséges környezethez való jog védelme pedig sérelmet szenvedett, hiszen jóval kisebb apparátussal tudjuk most védeni, mint a korábbi időkben. Az Alkotmánybíróság sokszor kimondta már, hogy a környezetvédelem terén a visszalépés nem megengedhető, mert addig-addig lépdelünk vissza, hogy egy idő után nem lesz mit védenünk" - emelte ki Fülöp Sándor.

Az ombudsmanhelyettes jelezte az aggályait a kormányzat felé, de hozzátette, a válasz mindig az volt, hogy az alapjogi biztos általános és egységes szervezeti rendszerén belül ezek a problémák megoldódnak. "Én ennek nem láttam jelét. Ezzel nem az alapjogi biztos munkáját akarom kritizálni, mert ők éltek a saját részükre a törvényben biztosított lehetőségekkel, de a jövő nemzedékek képviselete az egy egészen más jellegű munka, amire nekik nem volt meg a jogi lehetőségük és az eszköztáruk" - hangsúlyozta.

A lemondásom a rendszer kudarca - vélekedett Fülöp Sándor. Kifejtette: egy gazdasági döntésnél nem nagyon törődik azzal a beruházó, de még az engedélyező és a jogalkotó sem, hogy a jövő nemzedékeknek ebből milyen kára származik. "Ilyen és ehhez hasonló szemlélet ellen kellene egy csak erre szánt hivatalnak vagy valamilyen más intézménynek születnie, de ennek se híre, se hanva és erre kötelességem végső lépésként lemondásommal felhívni a figyelmet" - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk