INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

LMP: nem csökkent érdemben a munkanélküliek száma

InfoRádió / MTI
Az LMP véleménye szerint hiába növekedett papíron a foglalkoztatotti létszám, a munkanélküliek száma érdemben nem csökkent - közölte a párt a KSH adataira támaszkodva kedden az MTI-vel.

A Szél Bernadett képviselő és Heltai László szóvivő által jegyzett közleményben úgy fogalmaztak: az adatok látszólag javuló foglalkoztatottságot és magas szinten stagnáló munkanélküliséget mutatnak. A részletekből kiderül, hogy a javulás jelentős része a nettó 47 ezer forintot kereső, immár százezernyi közmunkás számának növekedéséből származik - írták. Hozzátették, hogy eközben a fiatalok munkanélkülisége 28 százalékra nőtt, és egy átlagos munkanélküli tizenöt hónapig semmilyen jövedelemre nem számíthat.

Kitértek arra is, hogy miközben a közmunkások száma nőtt, az ötnél több embert foglalkoztató vállalatoknál alkalmazottak száma csaknem harmincezerrel csökkent tavaly nyár óta. A két politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ezalatt egy "egyre duzzadó tömeg" külföldön keres megélhetési lehetőséget.

Végül hangot adtak annak a véleményüknek, hogy egy gyökeres gazdasági és társadalompolitikai fordulatra van szükség. Meglátásuk szerint a kormánynak "szakítania kell a pazarlással, a korrupcióval és a gazdagok erőn felüli támogatásával", vissza kell szereznie a gazdasági szereplők bizalmát, beindítani a hitelezést, és csökkenteni a kkv-szektor (kis- és középvállalkozások) adminisztrációs terheit.

Kiemelték, olyan zöldberuházásokra van szükség, amelyek segítik és fenntarthatóvá teszik a gazdaság fejlődését, a források elvonása helyett pedig fejleszteni kell az oktatást, az egészségügyet és a közösségi infrastruktúrákat.

A címlapról ajánljuk