eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Felkai: A bűnmegelőzés kérdéseire komplex válaszokat kell adni

Komplex társadalmi problémákat csak komplex módon lehet kezelni, így a bűnmegelőzés vagy az áldozatvédelem sem kezelhető csak rendészeti, vagy csak szociológiai kérdésként - mondta a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára egy keddi budapesti konferencián.

Felkai László, a Tett - program az áldozatokért és a tettesekért elnevezésű, közel 2,2 milliárd forintos európai uniós projekt záró rendezvényén arról beszélt, hogy a cél érdekében fel kell mérni, és egységes rendszerbe kell összefogni a közigazgatás és a tudomány valamennyi érintett területét.

Elmondta: több mint 2300 elítélt vett részt a két és fél éve megkezdett programban. Az államtitkár nagy eredménynek nevezte, hogy közülük - szabadulásuk után - minden második önként jelentkezett munkáért a munkaügyi központban, ez pedig szavai szerint azt jelzi, hogy a program valóban a társadalmi beilleszkedést szolgálja.

A Tett program lényege, hogy az áldozatoknak támaszt, a bűnelkövetőknek pedig esélyt adjon a társadalomba való visszailleszkedésre. A projekt keretében tavaly februárban egy áldozatsegítő telefonvonalat hoztak létre, melyen keresztül azonnali pénzügyi vagy jogi segítséget tudnak adni a hozzájuk fordulóknak. A 06-80-225-225-ös segélyvonalon eddig 8640 hívást fogadtak.

Felkai László közölte: tekintettel az elért eredményekre, szeretnék, ha a bűnmegelőzési, áldozatvédelmi projektet az Európai Unió következő hétéves pénzügyi tervében is folytatni tudnák.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára a program szükségességét egyebek között azzal indokolta, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekből szabadultak visszaesési aránya 50 százalék körüli. Ezért szerinte erősíteni kell a bűnmegelőzési tevékenységet, hogy a szabadultak könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, illetve, hogy könnyebben munkába tudjanak állni.

Arról is beszélt, hogy az európai büntetőpolitika hangsúlyt fektet arra, hogy megfelelő módon teret engedjenek az úgynevezett helyreállító igazságszolgáltatásnak, amely szavai szerint új filozófiát teremt a bűnözés megítélésében. A Tett program keretében segítséget nyújtanak a veszélyeztetett kamaszoknak is, hogy "elkerüljék a meggondolatlan balhékat". A kiosztott tájékoztatóban arra hívták fel a figyelmet, hogy ebben a korosztályban nem mindig elég visszatartó erő a büntetés; sokszor hatékonyabb, ha a bűnelkövetéshez vezető okokat is megpróbálják hatástalanítani.

"Ha sikerül fejleszteni a hiányzó szociális készségeket, akkor nemcsak a büntetéstől való félelem, hanem a belátás, az együttérzés vagy a saját életük tudatosabb vezetése tartja vissza a fiatalokat a bűncselekmények újabb elkövetésétől" - írták.

A projekt keretében felnőttképzési tanfolyamokat is szerveztek a Miskolci Egyetemen, ezen csaknem 600 szakember, tanárok, óvónők, védőnők és civilek ismerkedtek meg a korszerű bűnmegelőzési módszerekkel, ezek között a gyermekek áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzéséről, vagy az áldozatokkal való bánásmódról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×