eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács - a nap hírei

Növelné jövőre a közmunkások számát a kormány. 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szeptemberi életbeléptetéséhez fontos szabályokat fogadott el a kabinet.

Összesen 95 ezerrel növelik jövőre a közmunkások számát - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Vas Népe című lapnak megismételte: jelenleg a legfontosabb ügynek a Munkahelyvédelmi Akcióterv végrehajtását tekinti. A kormányfő azt mondta: jövőre a jelenlegi 205 ezerről 300 ezerre emelik a közmunkások számát, a cél pedig változatlanul az, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet létrehozva öt, de inkább öt és fél millió ember dolgozzon Magyarországon. A Munkahelyvédelmi Akciótervre utalva azt hangsúlyozta: a magyar gazdaság sikerének kulcskérdése, hogy a fiatalokat, az 55 év felettieket, a gyermeknevelésből visszatérőket, valamint a tartós munkanélkülieket alkalmazó vállalkozások a mainál jóval kisebb járulékot fizessenek. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az akcióterv végrehajtására 300 milliárd forintra van szükség, ennek előteremtéséről továbbra is tart a vita az ellenzékkel, néhány gazdasági szakemberrel és az IMF-el.

Az MSZP szerint több kormányzati intézkedés is azt bizonyítja, hogy a Fidesz ellenségének tekinti a nyugdíjasokat. Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja példaként az özvegyi nyugdíjak csökkentését említette. Mint mondta: választ várnak arra, hogy a rokkantellátásban részesülők megkapják-e novemberben a visszamenőleges nyugdíjemelést.

25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők többsége kamattartást várt. A döntés bejelentése után a forint gyengült a bankközi devizapiacon. A jegybankelnök elmondta: a pénzromlás mértéke jövőre jelentősen meghaladja majd a jegybank 3 százalékos inflációs célját. Simor András hozzátette: az MNB előrejelzése szerint az idén csökken a GDP, és jövőre is csak szerény mértékű lesz a növekedés, a munkanélküliségi ráta tartósan 10 százalék felett marad.

2010 vége óta a legalacsonyabb szintre, 10 és fél százalékra csökkent május és július között a munkanélküliségi ráta. A Központi Statisztikai Hivatal arról is beszámolt, hogy ebben az időszakban a foglalkoztatottak száma a nyers adatok szerint 3 millió 908 ezer főre emelkedett, amire 2008 ősze óta nem volt példa. A KSH tájékoztatása szerint május-júliusban a munkanélküliek létszáma 459 ezer volt.

További információkat kér a jövő évi költségvetésről a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Költségvetési Tanács - közölte a testület elnöke. Kovács Árpád azt mondta: a tanács keddi ülésén egyhangúlag úgy határozott: felhatalmazza a testület elnökét arra, hogy további adatokat, információkat kérjen a tárcától a már elfogadott jövő évi büdzsé hátteréről.

Mintegy 800 munkavállaló elbocsátását tervezi a Dunaferr vezetése - erősítette meg az InfoRádióban a társaságnál működő vasasszakszervezeti és üzemi tanács elnöke. Borbély Zoltán azt mondta: az összes alkalmazott több mint 10 százalékát érintő intézkedés a többi között a Lőrinci Hengermű bezárását jelenti.

Magyarország nemcsak tiszteli, hanem kedveli is Németországot - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor erről azon a budapesti ünnepségen beszélt, amelyen átadta a Magyar érdemrend nagykeresztjét Bernhard Vogelnek, a németországi Rajna-Pfalz és Türingia volt tartományi miniszterelnökének, a Konrad Adenauer Alapítvány tiszteletbeli elnökének.

A szabadságot és a felelősséget nevezte a nemzeti, polgári lét lényegének az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán Egerben, az Egri Főegyházmegye által fenntartott iskolák szakmai tanévnyitóján azt mondta: Magyarország jövője részben azon múlik, hogy az egyházi intézmények kinyíljanak, és egyaránt érvényesüljenek a társadalomban az általános és az egyházi nevelési elvek.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szeptemberi életbeléptetéséhez fontos szabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletet fogadott el a kormány - közölte az oktatási államtitkárság. A tájékoztatás szerint a kormányrendelet a többi között meghatározza a közoktatási információs rendszer átalakítását, amelynek célja egy naprakész, hiteles, a tervezéshez és a pedagógusok munkájához nélkülözhetetlen, könnyen kezelhető adatbázis kialakítása.

Már a kormány előtt van az rendelettervezet, amely megoldja a külhoni magyaroknak a nyelvvizsgáért Magyarországon járó többletpontok kérdését - mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Répás Zsuzsanna, miután előadást tartott a Rákóczi Szövetség főiskolásoknak rendezett nyári táborában, közölte: a módosítás lehetővé teszi, hogy azok a külhoni magyar diákok, akik magyar nyelvű középiskolában sikeresen leérettségiztek az államnyelvből, ezt középfokú nyelvvizsgaként tudják elfogadtatni Magyarországon, és a felvételi eljárásban is többletpontokat kaphassanak. Hangsúlyozta: erre már a 2013-as év eleji keresztféléves eljárásban lehetőség lesz.

Országossá válik az első nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára - közölte a Magyar Tudományos akadémia elnöke. Pálinkás József hozzátette: az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjában most 308 millió forint fordítható a nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis teljes kiépítésére.

Megdőlt keddre virradóra az országos napi hidegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tájékoztatás szerint a Nógrád megyei Zabaron 1,7 Celsius-fokot mértek. Korábban 1988-ban mérték a leghidegebbet augusztus 28-án; akkor 3,6 fok volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encshez tartozó Fügödön.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×