eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mit együnk-igyunk a kánikulában?

A tévhittel ellentétben a meleg folyadék is kellemes tud lenni a hőségben, és egy egészséges szervezet számára mértékkel az üdítők is fogyaszthatók a nagy melegben - mondta a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára.

Ekkora hőségben a legfontosabb a folyadékbevitel - mondta az InfoRádiónak Antal Emese, aki hozzátette: a szokásosnál négy-öt pohárral igyunk többet. Főleg azoknak kell több folyadékot fogyasztaniuk, akik megterhelő munkát végeznek: ők akár nyolc liter folyadékot is veszíthetnek.

Két nagy rizikócsoport van - hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára. Az egyik a gyerekek, akik nem nagyon figyelnek oda, hogy igyanak, a másik pedig az idősek.

A szakértő javasolja, hogy ne csak ásványvizet igyunk; a tejtermékeket és a gyümölcsöket sem érdemes mellőzni. Tévhit, hogy nem jó meleg ételek és italokat inni, mert ezek segíthetnek a forróság elviselésében, önhűtő reakciót váltanak ki ugyanis a szervezetünkből.

Antal Emese elmondta azt is, hogy kánikulában a könnyebb ételekre vágyunk: levesekre, salátákra. Ha kalóriadúsan étkezünk, akkor azok feldolgozása megterheli a hőség ellen is védekező szervezetünket - hívta fel a figyelmet a szakember.

Ami az italt illeti, a főtitkár úgy fogalmazott, a változatosság a melegben is gyönyörködtet: bár a víz és a gyümölcslé a folyadékbevitel legjobb forrása, néha beleférhet a cukros üdítő is, persze csak akkor, ha egészségesek vagyunk és nincs jelentős súlyfeleslegünk.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×