Ekkora hőségben a legfontosabb a folyadékbevitel - mondta az InfoRádiónak Antal Emese, aki hozzátette: a szokásosnál négy-öt pohárral igyunk többet. Főleg azoknak kell több folyadékot fogyasztaniuk, akik megterhelő munkát végeznek: ők akár nyolc liter folyadékot is veszíthetnek.
Két nagy rizikócsoport van - hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára. Az egyik a gyerekek, akik nem nagyon figyelnek oda, hogy igyanak, a másik pedig az idősek.
A szakértő javasolja, hogy ne csak ásványvizet igyunk; a tejtermékeket és a gyümölcsöket sem érdemes mellőzni. Tévhit, hogy nem jó meleg ételek és italokat inni, mert ezek segíthetnek a forróság elviselésében, önhűtő reakciót váltanak ki ugyanis a szervezetünkből.
Antal Emese elmondta azt is, hogy kánikulában a könnyebb ételekre vágyunk: levesekre, salátákra. Ha kalóriadúsan étkezünk, akkor azok feldolgozása megterheli a hőség ellen is védekező szervezetünket - hívta fel a figyelmet a szakember.
Ami az italt illeti, a főtitkár úgy fogalmazott, a változatosság a melegben is gyönyörködtet: bár a víz és a gyümölcslé a folyadékbevitel legjobb forrása, néha beleférhet a cukros üdítő is, persze csak akkor, ha egészségesek vagyunk és nincs jelentős súlyfeleslegünk.
Hanganyag: Domanits András