eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A hiteltárgyalások minden feltételét elfogadtuk - a nap hírei

Magyarország készen áll a tárgyalások megkezdésére az unióval és a Valutaalappal. A BKV átszervezéséről és a szemétszállítási díjak módosításáról is döntött a Fővárosi Közgyűlés. Görögországban beiktatták hivatalába az új miniszterelnököt.

Elfogadta a nemzetközi intézmények valamennyi, a nemzetközi hiteltárgyalások előfeltételét jelentő javaslatát a kormány. A jegybank tájékoztatása szerint erről küldött levelet Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály tárca nélküli miniszter az IMF ügyvezető igazgatójának, az Európai Központi Bank elnökének, valamint az Európai Bizottság alelnökének. Varga Mihály tárca nélküli miniszter közben bejelentette: várhatóan csütörtökön nyújtja be a kormány a parlamentnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény új módosítását, amelyet két héten belül fogadhat el az Országgyűlés. Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni a további jegybankalelnökre, valamint a monetáris tanács újabb tagjára, és Magyarország készen áll a tárgyalások megkezdésére az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

Mozgásteret jelenthet a megállapodás

A kormány nem számolt a Valutaalap nyújtotta védőháló jótékony hatásaival a jövő évi költségvetés keretszámainak megállapításakor - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Cséfalvay Zoltán úgy fogalmazott, plusz mozgásteret jelenthet majd a kabinetnek jövőre, ha megszületik a megállapodás. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövő évi büdzsé sarokszámainak meghatározásakor a kormány célja az volt, hogy jövőre az államadósság két százalékkal csökkenhessen, a hiány pedig három százalék alatt maradjon.

Megszűnik a BKV

A BKV átszervezéséről, a szemétszállítási díjak módosításáról és a CET birtokba vételéről döntött egyebek között a Fővárosi Közgyűlés. A taxi rendeletről szóló előterjesztést ugyanakkor visszavonták. Tarlós István főpolgármester azt mondta: újabb egyeztetések kellenek. A testület várhatóan szeptemberben tárgyalja a javaslatot. A képviselők döntöttek arról, hogy a buszágazat vagy kiválik BKV-ból, vagy két új társaság jön létre, és a közlekedési vállalat megszűnik. Megszavazták a szemétszállítási díjak nettó 2,8 százalékos emelését, és arról is határozott a közgyűlés, hogy birtokba veheti a főváros a Duna-parti CET épületegyüttest.

Házkutatás a Városházán


Házkutatást tartott a rendőrség a budapesti Városházán. Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: a főváros belső ellenőrzési osztálya vizsgálta a Parking Kft. 2010 előtti működését. A főjegyző kora tavasszal a vizsgálati eredmény nyomán tett feljelentést hűtlen kezelés és a számviteli rend megsértése miatt, ismeretlen tettes ellen, a BRFK gazdaságvédelmi osztálya pedig nyomozást rendelt el az ügyben.

Tárki: a magyarok negyede egy éve küzd a havi számlák kifizetésével

A magyar lakosság negyede pénzhiány miatt már egy éve küzd a havi számlák kifizetésével. A Tárki legújabb reprezentatív felmérése szerint a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak a legrosszabb helyzetben, akiknek mintegy fele nem tud időben fizetni. Az ezerfős mintával májusban készített felmérésből látszik, hogy akinek a rezsi kifizetése gondot jelent, az egyéb hiteleit sem tudja rendezni: a lakáshitel-törlesztéssel késők 80, az egyéb hitel visszafizetésével elmaradók 88 százalékának okozott nehézséget, hogy időben rendezzék közüzemi számláikat.

Letette az esküt az új görög kormányfő

Görögországban beiktatták hivatalába az új miniszterelnököt. A hárompárti koalíciós kormányt a konzervatív Új Demokrácia elnöke, Antonisz Szamarasz vezeti. Előzőleg a választásokon győztes Európa párti tömörüléshez csatlakozott a Pánhellén Szocialista Mozgalom és a Demokratikus Baloldal is. A miniszterelnök eskütétele után hangsúlyozta: az új athéni kabinetnek megvan a parlamenti többsége ahhoz, hogy biztosítsa az ország stabilitását.

Megkezdődött a Rio+20 csúcstalálkozó

Brazíliában megkezdődött az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló, nagyszabású Rio+20 tanácskozása. Az állam- és kormányfők péntekig tárgyalnak a bolygó jövőjét meghatározó kérdésekről. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megnyitójában úgy fogalmazott: a 20 évvel ezelőtti Rio de Janeiró-i Föld-konferencia óta túlságosan lelassult a haladás a fenntartható fejlődés terén, de most még van esély a folyamat felgyorsítására. A tanácskozáson a magyar küldöttséget Áder János köztársasági elnök vezeti.

Börtönbüntetés a volt román kormányfőnek

Romániában jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Adrian Nastase volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben találtak bűnösnek. Ardian Nastasét azért marasztalták el, mert 2004-es államelnök-jelölti választási kampányára illegálisan gyűjtött pénzt vállalkozóktól és magánszemélyektől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×