eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

"A magyar gazdaság nincs recesszióban"

A magyar gazdaság nincs recesszióban - hangzott el napirend előtt az Országgyűlésben.

Potápi Árpád fideszes képviselő és a neki válaszoló Rétvári Bence igazságügyi államtitkár a csíksomlyói búcsúról beszélt. Utóbbi megemlítette, hogy a rendezvény már a közeljövőben UNESCO-védelmet kaphat.

Az LMP-s Szabó Rebeka szerint Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikája recesszióba vezette az országot és korlátozta az emberek hozzáférését a tudáshoz, valamint az egészséghez. Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány egymillió munkahelyet ígért, de ehelyett 500 ezerre emelkedett az állás nélküliek száma. Hozzászólása végén "zöld fordulatot" sürgetett.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár válaszában elmondta, hogy Magyarország nincs recesszióban, mert arról csak akkor lehet beszélni, ha a gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben rosszabb, mint előtte volt. A legfrissebb KSH-adatok szerint 52 ezerrel többen dolgoznak most, mint tavaly ilyenkor - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a legfontosabb feladat a gazdasági növekedés beindítása.

A jobbikos Magyar Zoltán a kormány agrárpolitikáját bírálta. Az ellenzéki képviselő nem tartja normálisnak azt, hogy a mezőgazdasági támogatások 70 százalékát a szektor vállalkozásainak leggazdagabb tíz százaléka szerzi meg. A kormány írásban válaszol a képviselőnek.

A szocialista Tóbiás József szerint a legszegényebbek havi jövedelme nettó kilenc ezer forinttal csökkent tavaly. Az ellenzéki képviselő bírálta az egykulcsos adó bevezetését, valamit a családi adókedvezmény és az adójóváírás megszüntetését. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a szocialisták ne kérjenek számon semmit a kormányon, mert ők voltak azok, akik az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, egyebek mellett azzal, hogy több mint duplájára duzzasztották az államadósságot és eladták a nyereséges állami cégeket.

A kereszténydemokrata Aradaszki András és a neki válaszoló Simicskó István honvédelmi államtitkár a magyar hősök májusi emléknapjáról beszélt napirend előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×