INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

TÁRKI: A kormánypártok vezetnek, a Jobbik előre törése megtört

InfoRádió / MTI
A támogatottságot tekintve a kormánypártok továbbra is jelentős előnnyel vezetnek a többi parlamenti párt előtt. A pártok népszerűsége általában véve az év eleji képet mutatja, míg a Jobbik népszerűsége az elmúlt bő félévben kis lépésekben csökkenni látszik - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Az ezer felnőtt megkérdezésén alapuló, április 11. és 18. között végzett reprezentatív kutatás megállapítja, hogy az áprilisi eredmények nagyban egyeznek az év elején tapasztaltakkal.

Az elmúlt hónapokban némi ingadozás mellett a Fidesz-KDNP és az MSZP szinten maradt, a Jobbik támogatottsága viszont az elmúlt hónapok időleges növekedése után az elmúlt évi szintre csökkent. A kis pártok támogatottsága ugyanakkor enyhén nőtt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül áprilisban 21 százalék, a szocialista párté 13 százalék, míg a pártszimpátia tekintetében bizonytalanok vagy titkolózók aránya lényegében változatlan, 45 százalék. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 39 százalék, az MSZP-jé 25 százalék.

A másik két parlamenti frakció pártjai közül a Jobbik a teljes népességen belül 9 százalékon, az LMP pedig 5 százalékon áll, míg a pártválasztók között a Jobbiknak 16 százalék, az LMP-nek pedig 10 százalék a támogatottsága. A Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 3 százaléka voksolna áprilisban, a pártválasztók körében 6 százalékos a táboruk.

A címlapról ajánljuk