eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Elfogadták a főváros költségvetését

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2012-es költségvetését, valamint a 2012 és 2015 közötti időszakra vonatkozó finanszírozási prognózist. A testület 18 igen és 14 nem szavazattal döntött így.

A költségvetési előterjesztésben a BKV finanszírozatlanságát nevezték meg a legsúlyosabb, megoldandó feladatként. Ehhez a főváros bizonyos önként vállalt feladatok megszüntetésével és a kötelező feladatok legalapvetőbb szintre csökkentésével sem tudja előteremteni a hiányzó forrásokat.

A főváros a bevételeit 299 milliárd forintra tervezi, a kiadásokat pedig 386 milliárd forintban határozta meg. A különbözet egy részét az előző évek maradványaiból, illetve fejlesztési célú hitelekből állja. A büdzsé szerint várhatóan kevesebb jut majd az oktatásra, a kultúrára és a kisebbségi feladatokra, többet szánnak viszont a közösségi közlekedésre és a védelmi feladatokra.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedés megállás olyan veszély, amelyet nem lehet vállalni. Kiemelte, hogy a BKV helyzete, a tavasszal esedékes hitelek visszafizetése miatt szűkösebb büdzsére és állami segítségre van szükség.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője szerint a javaslat nem kezeli, hanem előidézi Budapest csődjét. Az ellenzéki politikus a költségvetés visszavonását követelte.

Az előterjesztés a főváros történetének legkárosabb büdzséje, ami veszélybe sodorja az alapvető szolgáltatásokat - tette hozzá a szocialista politikus és arra kérte a városvezetést, hogy vonja vissza az indítványt, és márciusra dolgozza át a számokat. A Jobbik szerint a költségvetésben szereplő számokat a kormány diktálta. Losoncy Pál frakcióvezető több fővárosi nagyberuházás, a többi között a 4-es metró idei munkálatainak szüneteltetését javasolta.

A Jobbik javaslatát végül leszavazták, de a főpolgármester elmondta, hogy csak azért ellenzi a jobbikos előterjesztést, mert a szerződések már meg vannak kötve. Eközben Hanzély Ákos LMP-s képviselő szintén a büdzsé visszavonását szorgalmazta, mert szerinte a leépülés költségvetésének az idei. Hanzély Ákos hozzátette: a főváros minden olyan területtől elvonja a forrásokat, amelyek finanszírozására nem kötelezi a törvény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×