eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Cséfalvay: Véget értek a zavaros idők

Magyarország az Európai Unióban az egyik legambiciózusabb, legszélesebb körű reformprogramot hajtja végre - hangoztatta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt felszólalva szerdán Brüsszelben.

Hozzátette: a nyugdíjreform és az adósságfék terén az ország élen jár a reformokban, a munkaerőpiac rugalmasságának területén sincs lemaradva, hiszen ezzel számos más ország is küzd.

Úgy fogalmazott, hogy "véget értek a zavaros idők", a reformok garantálni fogják, hogy a magyar gazdaság a fenntartható növekedési pályára kerül.

Az EP-bizottság elnöke, Sarah Bowles emlékeztetett arra, hogy a mostani az első, úgynevezett gazdasági párbeszéd, amelyet az EP a tavaly bevezetett hatos jogszabálycsomag alapján a tagországok pénzügyi tárcájával folytat.

Magyarország eltökélt az uniós deficithatár tiszteletben tartására

Magyarország eltökélt annak érdekében, hogy az államháztartási hiányt az idén és jövőre is az Európai Unióban meghatározott szinten, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa - hangoztatta Cséfalvay Zoltán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt felszólalva elmondta: február elején a kormány levélben ismertette az Európai Bizottsággal a hiány további leszorítására szolgáló, új kiigazítási intézkedéseket. Ezek révén 0,4 százalékos új deficitcsökkentés érhető el, és tekintettel a bizottság 3,25 százalékos hiány-előrejelzésére, biztosítják a deficit küszöb alá kerülését.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a múlt héten felvetette a kohéziós kötelezettségvállalások csökkentését. Reményét fejezte ki, hogy az újabb tájékoztatások nyomán az uniós végrehajtó testület is belátja, hogy a hiány mérséklésére hozott intézkedések elégségesek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×