eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Budapest idei költségvetéséről dönt a Fővárosi Közgyűlés

Két fordulóban tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés szerdán a város 2012-es költségvetését, amelyben oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebbet, közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra pedig több pénzt szánnának.

A javaslat a főváros a költségvetési bevételeit 299 milliárd 514 millió forintban, a kiadásait pedig 376 milliárd 538 millió forintban határozza meg. A 77 milliárd 24 millió forintos különbözetből 51 milliárd 247 millió forintot az előző évek pénzmaradványából finanszíroznának, a többit pedig az előző években megkötött keretszerződések alapján lehívható, fejlesztési célú hitelekből fedeznék.

Tarlós István főpolgármester vonatkozó előterjesztése 387 milliárd 184,5 millió forintban állapítja meg a fővárosi önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét. A javaslat 192 milliárd 844,8 millió forintot indítványoz a működési kiadásokra, amelyből összesen 11 milliárd 150 millió forintot általános tartalékként, a szerkezetátalakításokhoz kapcsolódó kiadásokra, kockázatkezelésre, továbbá az előző városvezetés örökségének kezelésére különítenek el. Az uniós finanszírozás kockázati tartalékára, valamint peres ügyekre további 1-1 milliárd forintot tesznek félre.

A BKV működőképességének fenntartása érdekében a működési kiadások egy részét visszatartják; ehhez egyenként felülvizsgálják az intézményeket és feladatokat. A források zárolásának fenntartásáról, vagy az előirányzatok végleges elvonásáról leghamarabb áprilisban döntenek, a tömegközlekedési társaság finanszírozásának rendeződése függvényében.

A költségvetési javaslat számos bírálatot kapott a fővárosi ellenzéki pártoktól. Az MSZP az indítványra utalva 2012-t a katasztrófa évének nevezte, álláspontjuk szerint minden budapesti a saját bőrén fogja érezni a város csődjét.

Az LMP elutasítja a költségvetési javaslatot, úgy vélik: az előterjesztés onnan vesz el pénzt, ahonnan nem kellene, és azt a problémát nem oldja meg, amit a leginkább meg kellene.

A Jobbik sajnálatosnak tartja, hogy a főváros vezetése nem látja be, hogy az idei évre fel kellene függeszteni a négyes metró projektet, hogy a BKV felszabaduljon banki hitelei alól. A párt kifogásolta, hogy a szociális és kulturális szféra az idei költségvetés legnagyobb vesztese.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×