eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság - a nap hírei

Még az idén dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság. Ágazati operatív testület jöhet létre az egészségügyben, ha a dolgozók január 1-jével tömegesen felmondanak. Csütörtökön bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A nap legfontosabb hírei december 27-én.

Még az idén dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság, miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén. A határozattervezet szerint azoknak is járna állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Továbbá a testület a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Az Alkotmánybíróság még az idén a többi között a csőd- és felszámolási eljárással, az adózással, a helyi önkormányzati képviselők jogállásával, a választási eljárással, valamint az egészségügyi adatok kezelésével összefüggő indítványokról is határozhat.

Összesen 7 milliárd forint támogatást kaptak az önkormányzatok az 51 milliárdos rövidlejáratú hiteleik törlesztéséhez. Azok a helyhatóságok jutottak 1 és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyek a háromnegyed éves mérlegjelentésükben 20 millió és 2 milliárd forint közti rövidlejáratú hitelt mutattak ki. A pénzt a Magyar Államkincstár - egy összegben - legkésőbb december 30-ig folyósítja. Az önkormányzatok a támogatást elsődlegesen likvidhitel, folyószámla-hitelkeret, és munkabérhitel tartozásuk törlesztésére fordíthatják.

Ágazati operatív testület jöhet létre az egészségügyben Szócska Mikós államtitkár vezetésével, ha a dolgozók január 1-jével tömegesen felmondanak - közölte az államtitkárság. Mint írták: az országos tisztifőorvos segítségével zajlik annak felmérése, hogy a tömeges felmondás okozhat-e az ország bármely pontján ellátási zavarokat. A Magyar Rezidens Szövetség korábban Orbán Viktornak küldött levelében egyebek mellett arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy már több mint 2500 orvos helyezte letétbe felmondólevelét.

Az EU-kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár szerint nem kell a külföldi véleményformálóknak olyan magas labdákat adni, amit azok könnyen lecsaphatnak. Prőhle Gergely az amerikai külügyminiszter levele kapcsán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az idehaza indokolt, de provokatívnak tűnő lépéseket külföldön sokszor nem értik meg. Hillary Clinton a magyar demokratikus intézményrendszer leépítéséről fejtette ki véleményét Orbán Viktor kormányfőnek.

Rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal elbocsátotta két éhségsztrájkoló munkatársát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Az MTVA közleménye szerint Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka több mint két hete tartó demonstrációjuk során egyebek mellett folyamatosan provokálták a munkáltatót, valamint megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait.

A médiatörvény visszavonását, valamint a médiahatóság és a médiatanács újjáalakítására szólított fel az MSZP. Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az MSZP a kiegyensúlyozott médiaviszonyok visszaállítását, az eddigieknél tisztességesebb frekvenciapályázatok kiírását, a beérkező pályázatok szakmai alapon történő elbírálását követeli.

Az idén már nem várható vádemelés Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen az úgynevezett BKV-ügyben. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte: a nyomozás október elején zárult iratismertetéssel, a büntetőeljárás ekkor lépett a vád-előkészítési szakaszba. A volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügyben egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.

Csütörtökön bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. A mostani emeléssel a benzin átlagára 400-402 forintra nő, a gázolaj átlagára 420 forint marad. A Mol egy hete bruttó 4 forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné akkor nem változott.

Kiváló minőségű és kétszerese a tavalyinak, de így is csak közepes mennyiségű a termés az egri borvidéken - közölte az Egri Hegyközségi Tanács elnöke. Varsányi Lajos az új borok Szent János-napi megszentelése után elmondta: a klasszikus egri bikavér alapjául szolgáló szőlőfajtákból például több mint 14 ezer tonna termett az idén Eger környékén.

Szerdától szombatig lehet engedély nélkül megvásárolni a közepes kockázattal járó tűzijátékokat, felhasználni pedig 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig szabad őket. A vonatkozó kormányrendelet szerint az úgynevezett harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket csak nagykorúak vehetik meg, és a fel nem használt vagy hibás darabokat január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak. Petárdázni továbbra is tilos, aki a tiltást megszegi, azt akár 100 ezer forintra is büntethetik.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×