eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Fél és 1 százalék közötti növekedéssel számol a kormány - a nap hírei

Fél és 1 százalék közötti GDP-növekedéssel számol a jövő évre a kormány. Alaptalannak tartja a Moody's leminősítésről hozott döntését a Nemzetgazdasági Minisztérium. Háromhavi pótlékot kap decemberben az egészségügyi dolgozók egy része. A nap legfontosabb hírei november 25-én.

Fél és egy százalék közötti GDP növekedéssel számol a jövő évre a kormány. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt, miután a kormányfővel közösen tizenegy vezető közgazdásszal tárgyalt. Matolcsy György elmondta: egy új növekedési terv keretében megvizsgálják, milyen pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba. A miniszter hangsúlyozta: a kormányzat nem kíván visszatérni a Nemzetközi Valutaalap finanszírozási keretéhez, hanem egy pénzügyi védőhálóról, a legrugalmasabb hitelkeretről szeretne tárgyalni. Matolcsy György fontosnak nevezte az együttműködést a Magyar Bankszövetséggel, hogy bővíteni lehessen a pénzügyi forrásokat. Előzőleg a Moody's hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást Magyarországtól.

A leminősítés miatt a miniszterelnök és a kormány távozását sürgeti az MSZP. A Jobbik szerint a kabinet gazdaságpolitikája szétszakítja a társadalmat, az LMP pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali menesztését követeli.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa továbbra sem talált olyan megoldást szuverén adósságválságára, amely helyreállítaná a befektetői bizalmat. José Manuel Barroso egy portugáliai konferencián aggasztónak nevezte az európai gazdasági helyzetet, és úgy fogalmazott: kormányzati integráció nélkül lehetetlen az euró megtartása.

Háromhavi pótléknak megfelelő összeget kapnak decemberben az egészségügyben, elsősorban a sürgősségi területen dolgozók - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Cserháti Péter azt mondta: 42 ezren számíthatnak az egyszeri kifizetésre, amit jövőre rendszeressé kívánnak tenni. Előzőleg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter közölte: valószínűleg jövőre sem lesz általános béremelés az egészségügyi ágazatban.

Összesen 132 milliárd forint szerepel közfoglalkoztatásra a jövő évi költségvetésben - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor a Tolna megyei Tamásiban arról beszélt: a tervek szerint kétszázezer ember kaphat munkát. Hozzátette: a cél a 94, hátrányos és különösen hátrányos helyzetű kistérség felzárkóztatása.

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarországon még nincs alternatívája az atomenergiának. Fellegi Tamás egy atomenergiáról rendezett pécsi konferencián azt mondta: egyszerre kell érvényesíteni a megújuló energiaforrások növekedésével, az energiatakarékossággal, valamint az energiahatékonysággal kapcsolatos szempontokat és a paksi atomerőmű bővítését.

Tizennyolc évi folyamatos emelkedés után először csökkent a bankszektorban a megtakarítási állomány; a visszaesés 1,8 százalékos. Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az új kártalanítási értékhatár mellett a hazai betétesek 99,6 százaléka az alap teljes körű védelmét élvezi. Hozzátette: az egy főre eső átlagos betétösszeg 1,2 millió forint.

A magyar nemzetrészek és személyek emberi jogi védelme lesz a feladata a most megalakult Nemzetpolitikai Kutatóintézetnek - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes a hivatal tanácskozásán. Semjén Zsolt emlékeztetett arra: a Magyar Állandó Értekezleten úgy döntöttek, pénzügyi keretet hoznak létre az érintettek jogsegélyének biztosítására.

Esztergomban megszavazta a képviselő-testület a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget. A fideszes többség elvetette a polgármester indítványát a képviselő-testület feloszlatására. Közben az esztergomi önkormányzat egyes intézményeinek állami átvételéről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek három fideszes képviselő az ellátás biztosításáért.

A mohácsi busójárás után a magyar táncház módszer is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága a "Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" vette fel a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.

A vatikáni Apostoli Palotában fogadta a pápa Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökét. A testület Rómában ünnepelte fennállása 40. évfordulóját A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közölte: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek értékelésében a többi között az európai gazdasági és erkölcsi válságról, valamint a világszerte tapasztalható keresztényellenességről beszélt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×