eur:
388.68
usd:
361.67
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi lesz Gyurcsányék frakciójával?

A házszabály szerint fél évig nem csatlakozhat egyetlen frakcióhoz sem az a tíz képviselő, aki az MSZP frakciójából lépett ki - mondta az InfoRádiónak Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke. Molnár Csaba szerint viszont kilépésről szó sincs, így tisztázó megbeszélésre hívta Mesterházy Attilát, az MSZP pártelnök-frakcióvezetőjét.

Rubovszky György az InfoRádiónak elmondta, hogy a házszabály egyértelműen fogalmaz: akár kilép a frakcióból a képviselő, akár kizárják onnan, fél éven át nem ülhet át egyetlen más frakcióhoz sem.

Az MDF 1996-os esete annak idején más volt, magyarázta, akkor ugyanis a párt kettévált.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője korábban arról tájékoztatta a házelnököt, hogy tíz képviselő kilépett a párt frakciójából. Erről azonban Molnár Csaba szerint szó sincs, a frakciótagságuk az új párt létrejöttével szűnt meg, ezért nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük, hanem azonnal önálló frakcióként működhetnek.

A korábbi kancelláriaminiszter ezért tisztázó megbeszélésre hívja Mesterházy Attilát szerdára, mondván, hogy a félreértést el kell oszlatni, arról a házvezetést is tájékoztatva.

Molnár Csaba - aki vasárnap azt közölte Kövér Lászlóval, hogy vezetésével a tízek megalakították a Demokrata Párt parlamenti frakcióját - kedden sajtótájékoztatón elmondta: ha kiléptek volna, Mesterházy kezében lenne a kilépési nyilatkozatuk, ez azonban nincs így, mint ahogyan a kizárásukról sem döntött a frakció.

Újságírói kérdésre válaszolva Molnár Csaba elismerte: a Ház vezetésének gyakorlata, hogy nem vizsgálják a frakcióvezetői nyilatkozatok valóságtartalmát, ugyanakkor - tette hozzá - Mesterházy Attiláét megelőzően Kövér László kapott egy másik frakcióvezetői tájékoztatást is, az övét.

Arra a felvetésre, hogy ezek szerint Mesterházy nem mond igazat, Molnár Csaba úgy reagált: meggyőződése, hogy csupán félreértésről van szó. Ezt azzal egészítette ki, jó viszonyuk okán biztos benne, hogy a pártelnök nem fogja visszautasítani a tisztázó beszélgetést.

Zűrzavar

A politikus arról is szólt, hogy zűrzavar van a parlamentben, mivel a tízek a Ház honlapján hétfő este óta függetlenként szerepelnek, ugyanakkor az ülésteremben a kártyaolvasók változatlanul MSZP-s képviselőként tüntetik fel őket. Elmondta, a továbbiakban akkor is frakcióként tekintenek magukra, ha nem kapják meg az ehhez szükséges feltételeket, ha hat hónapig nem szólalhatnak fel napirend előtt, és nem kapnak irodákat. Megerősítette ugyanakkor: tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez fordulnak.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke a keddi ülésnap kezdetén azt jelentette be, hogy a házelnök döntéséig az MSZP frakciójából kilépett tíz képviselő függetlenként dolgozhat a parlamentben. Kövér László várhatóan a jövő héten - miután hazatér latin-amerikai útjáról - dönt a frakcióalakításra irányuló bejelentésükről, addig azok a jogok illetik meg őket, amelyekkel a független képviselők rendelkeznek.

Rubovszky György az InfoRádiónak elmondta: tájékoztatták a fejleményről Kövér Lászlót, aki ebben az ügyben nem adta át a döntés jogát az Országgyűlés valamelyik alelnökének.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az MSZP-ből kilépve Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapítanak a már létező Demokrata Párt bázisán, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Közölte továbbá, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját.

Az Országgyűlés házszabálya a frakciók megalakításával kapcsolatban azt rögzíti, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők - legalább tízen - képviselőcsoportot hozhatnak létre. Rendelkezik arról is, hogy a valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, s aki függetlenné vált, csak hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

Az alkotmányügyi bizottság 2009 márciusában általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a féléves kötelező függetlenség nemcsak a már létező frakcióhoz való csatlakozásra, hanem egy új frakció megalakulásában való részvételre is vonatkozik. Ugyanakkor 1996-ban volt már példa arra, hogy új frakció alakításakor a képviselőknek nem kellett fél évet a függetlenek között tölteniük: az MDF-ből kiváló honatyák így azonnal létrehozhatták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját. Akkor a 27 tagú alkotmányügyi bizottság 23 igen szavazattal úgy foglalt állást, hogy az MDNP országgyűlési képviselőcsoportja a házszabálynak megfelelően alakult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×