eur:
388.64
usd:
361.54
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Orbán: Ragaszkodnunk kell saját megoldásainkhoz

A miniszterelnök szerint egyhamar nem várható gyors növekedés az európai gazdaságban, amire Magyarország válasza az, hogy "a magunk útját kell járnunk", ragaszkodni kell a saját megoldásainkhoz, és továbbra sem szabad megijedni a bátor megoldásoktól, nem szabad azzal törődni, mit szólnak ehhez mások.

Európa nagy döntések előtt áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégi brüsszeli csúcstalálkozóról a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Hozzátette: a csúcstalálkozó nem ért véget, csupán félbeszakadt, szerdán folytatják a munkát a miniszterelnökök és a pénzügyminiszterek.

A kérdés, hogy miként lehet megmenteni a görögöket a teljes összeomlástól, hogyan lehet meggátolni, hogy tovább terjedjen a válság Európa más országaira, illetve, hogy hogyan lehet, hogy az európai bankok a 2008-as segítség ellenére ismét támogatásért kilincselnek - fejtette ki.

A kormányfő úgy látta, az már a hétvégén eldőlt, hogy Magyarországnak el kell rugaszkodnia a válságzónától, hogy sikeres lehessen. Az is egyértelművé vált: az eurózónától való függőségünk ma hátrányt jelent, ezért itthon folytatnunk kell az államadósság elleni küzdelmet, ám gyors növekedés egyáltalán nem várható és arra sem számíthatunk, hogy más gazdaságok húznak majd magukkal - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint magunknak kell kiizzadnunk az új recepteket, és nem szabad azzal törődnünk, hogy mások mit szólnak mindehhez. '56 példája is mutatja: senki másra nem számíthatunk, csak magunkra, mi magyarok csak magunkban bízhatunk, és csak egymásra számíthatunk - hangsúlyozta.

Az európai bankrendszer kapcsán a miniszterelnök elismerte, hogy szükség van a jó bankokra, ám emlékeztetett, hogy 2008-ban, mikor a pénzintézetek bajba kerültek, a nyugat-európai államok kisegítették őket, viszont a forrásokat rosszul használták fel, így most ismét segítségre szorulnak. Mi azonban nem tudjuk megfizetni a bankok veszteségét - hangsúlyozta Orbán Viktor, majd kiemelte: mindenkinek az az érdeke, hogy egy bank se higgye magát pótolhatatlannak.

Európának elemi érdeke, hogy felülvizsgálja a bankok működésének szabályozását, és a kormányfő úgy vélte, hogy a kereskedelmi bankokat el kell választani a befektetési bankoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Néhány hónappal azt követően, hogy Grúzia (Georgia, Szakartvelo) megkapta az EU-s tagjelölti státuszt, a grúz parlament egy sokak szerint a hasonló orosz törvény által inspirált, a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt fogadott el, melynek célja a nem kormánybarát civil szervezetek és az ellenzéki média megregulázása. A törvény miatt napokon keresztül tartó, erőszakba forduló tüntetések zajlottak a főváros, Tbiliszi utcáin. A populista Grúz Álom vezette Grúzia ezzel rohamos léptekkel távolodik attól a Nyugattól, ahova egyébként törekszik, dicséreteket kap viszont attól az Oroszországtól, amely az ország területének egyötödét megszállva tartja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×