eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Így emlékeznek meg 1956-ról

Országszerte tartanak megemlékezéseket vasárnap az '56-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójának alkalmából.

Vasárnap 10 órakor tartják a budapesti Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök részvételével a zászlófelvonást az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójának alkalmából. A Városházán már korábban, negyed tízkor is tartanak koszorúzást, ám Tarlós István főpolgármester csak 11 órától tartja ünnepi beszédét a Magyar Rádió épülete előtt.

A Fidesz Astoriára tervezett rendezvénye azonban elmarad, mivel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az Európai Tanács elnöke által összehívott brüsszeli csúcstalálkozón lesz. A kormányfő korábban úgy fogalmazott: fennáll a komoly veszélye, hogy megismétlődik a 2008-as amerikai pénzügyi válság idén ősszel az eurózónában.

A Jobbik délután 3-tól a Bankszövetség épülete előtt tarja nagygyűlését és szintén három órától tüntet a Szabad sajtó úton az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport.

A nemzeti ünnep alkalmából egyébként 10 és 18 óra között megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház, a 4-es és 6-os villamosok pedig egész nap ötvenhatos hangulatot idézve fognak közlekedni. A járműveken például a forradalmat és annak áldozatait felelevenítő fotók várják az utazóközönséget.

A magyarországi helyszíneken kívül megemlékezéseket tartanak még a többi között a felvidéki Dunaszerdahelyen, a romániai Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron valamint a Kárpátalján Beregszászon és Ungváron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×