eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hitelezés befagyása, recesszió - mik lehetnek a végtörlesztés gazdsasági hatásai?

Rövid távon a fogyasztás élénküléséhez vezethet a hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztése, de jövőre borítékolható a recesszió - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője és Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kötvényüzletág-vezetője.

A pesszimistább forgatókönyv szerint a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés közvetlen hatása az lesz, hogy a háztartások felszabaduló likviditásának egy részét fogyasztásra költik. Ezt azonban túlkompenzálja az, hogy a beruházási aktivitás visszaesik, megromlik a banki hitelnyújtás és leáll a hitelezés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Madár István.

A Portfolio.hu vezető elemzője szerint csökkenhet a jó hitelek állománya, a nem teljesítő hitelek aránya pedig drasztikusan megemelkedhet. Emellett romlik a banki eszközminőség. A szakirodalomban ezt "credit crunch" jelenségének nevezik: ez a hitelezés lefagyását jelenti.

Ez drasztikusan beárnyékolja a növekedési kilátásainkat, vagyis jövőre egy vízszintes vonallal kezdődik majd a GDP-növekedést leíró szám, ami szélsőséges esetben lehet négy-öt százalék is - fogalmazott az elemző, aki folytatva a következményeket, hangsúlyozta: emelkedhet a munkanélküliség és ez visszahathat a hitelportfoliókra.

Beindul a recessziós spirál, a jövő évi költségvetési hiánycél megvalósítása az álmok birodalmába fog tartozni - tette hozzá az elemző, aki egy másik, pozitívabb forgatókönyv megvalósulása esetén úgy látja: mindezen hatások enyhébbek lesznek, de az irány akkor is ez marad.

Orbán Gábor kiemelte: árfolyamkockázat kerül a háztartásoktól az államhoz, másrészt a bank a tőkéje rovására az adósok részére átad egy összeget. Ez az első körben valóban a fogyasztás növekedésének irányába mutat, de a második körös hatása a  "borítékolható a recesszió", munkahelyek elvesztése lesz, és az eddiginél is jobban megnő a z igény az állami megszorításra. Mindez oda vezet, hogy esni fog a fogyasztás - tette hozzá az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kötvényüzletág-vezetője.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×