eur:
388.48
usd:
360.81
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Mi a teendő, ha nem érkezik meg időben a diákigazolvány?

Idén is előfordulhat, hogy késik a diákigazolványok kiállítása, de a BKV ilyen esetben is biztosítja a tanulóknak az őket megillető kedvezményeket - közölte a közlekedési társaság.

Az oktatásért felelős államtitkár kezdeményezte, hogy a közlekedési szolgáltatók átmenetileg fogadják el az iskolák által kiadott tanulói jogviszony-igazolást, hallgatói jogviszony-igazolást, illetve a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlapoknak az iskolák által hitelesített (intézményvezető által aláírt és az intézmény hivatalos bélyegzőjével ellátott) másolatát. A közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértett a kezdeményezéssel.

Így a tanulók, hallgatók diákigazolvány hiányában, de az előbbiekben felsorolt igazolások valamelyikének birtokában október 31-ig, az őket megillető kedvezményekkel vehetik igénybe a BKV szolgáltatásait. Bérlet használata esetén a szelvényre a diákigazolvány sorszáma helyett a 14 éven felüli (személyi igazolvánnyal rendelkező) tanulóknak a személyi igazolványuk sorszámát kell ráírni. Személyi igazolvánnyal nem rendelkezők a születési dátumukat tüntessék fel a szelvényen.

A tanuló bérletszelvény csak a tanulói jogviszony-igazolás, a hallgatói jogviszony-igazolás, a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlap fentiek szerint hitelesített másolata és 14 éves kortól a személyi igazolvány együttes felmutatása esetén jogosít utazásra!

A fent leírtak értelmében annak az utasnak, aki a megfelelő igazolással (diákigazolvánnyal, tanulói jogviszony-igazolással, hallgatói jogviszony-igazolással, vagy a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlap hitelesített másolatával) nem rendelkezik, vagy ezek érvényessége lejárt, és más jogcímen nem jogosult kedvezményre, teljes árú viteldíjat kell fizetnie.

Akinek a születési dátumát vagy személyi igazolványa számát kellett feltüntetni a bérletszelvényen, de időközben megkapta a diákigazolványát, annak a bérlet érvényességi idejének végéig magánál kell tartania a fent részletezett iratok közül azt, amelyikkel (amelyekkel) együtt korábban használta a bérletet.

Október 31. után kizárólag a diákigazolványok jogosítanak a tanulóknak szóló kedvezmények igénybe vételére, egyéb igazolvány vagy igazolás nem fogadható el. Ennek megfelelően a tanulók által használt bérleteken október 31-ét követően csak diákigazolvány-szám szerepelhet. Aki diákigazolvány nélkül ennél későbbi lejárati idejű bérletet használ, annak legkésőbb az október 31-ét követő első utazása megkezdése előtt 250 forintos kezelés díj ellenében ki kell cseréltetnie a bérletszelvényét - figyelmeztet a BKV.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×